ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Οι 7 υγιεινές συνήθειες που μειώνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης

Οι συνήθειες που συγκροτούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής και ειδικά ο επαρκής ύπνος, μπορούν να προστατεύσουν από την κατάθλιψη, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Οι 7 υγιεινές συνήθειες που μειώνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης

Έρευνα σε 287.000 Βρετανούς έδειξε ότι η υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση, η κοινωνικοποίηση, η αποχή από το κάπνισμα και ο επαρκής ύπνος, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο κατάθλιψης τα επόμενα 9 χρόνια.

Διαπιστώθηκε ότι κάθε υγιεινή συνήθεια έπαιζε αυτόνομο ρόλο. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που ασκούνταν είχαν χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης έναντι όσων ήταν σωματικά αδρανείς. Όσο περισσότερες συνήθειες είχε ωστόσο κανείς, τόσο λιγότερο κινδύνευε να αναπτύξει κατάθλιψη.

Ο υγιεινός τρόπος ζωής ωφελούσε τους συμμετέχοντες, ανεξάρτητα από τον γενετικό τους κίνδυνο.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cambridge ανέλυσαν δεδομένα για 287.000 ανθρώπους χωρίς κατάθλιψη, οι οποίοι ανέφεραν τις συνήθειές τους στην έναρξη της μελέτης.

Τα επόμενα 7 χρόνια καταγράφηκαν 13.000 νέες διαγνώσεις κατάθλιψης. Ο κίνδυνος ήταν χαμηλότερος για όσους ανέφεραν ότι ακολουθούσαν πιο υγιεινό τρόπο ζωής στην έναρξη της μελέτης και ειδικότερα έκαναν τα εξής:

  • Κοιμούνταν επαρκώς
  • Ασκούνταν τακτικά
  • Έβαζαν όρια στην καθιστική ζωή και στο χρόνο ενασχόλησης με οθόνες
  • Ακολουθούσαν υγιεινή διατροφή
  • Απείχαν από το κάπνισμα
  • Κατανάλωναν αλκοόλ σε λογικές ποσότητες
  • Συναντούσαν τακτικά φίλους

Ο ύπνος ήταν ο πιο προστατευτικός παράγοντας. Οι άνθρωποι που κοιμούνταν επαρκώς είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη έναντι όσων αντιμετώπιζαν διαταραχές ύπνου. Η αποχή από το κάπνισμα ήταν σχεδόν το ίδιο προστατευτική.

Το όφελος ήταν μεγαλύτερο όταν οι άνθρωποι είχαν υιοθετήσει πολλές συνήθειες μαζί.

Όσοι είχαν υιοθετήσει τουλάχιστον 5 από τις 7 συνήθειες, είχαν 57% χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης, έναντι όσων είχαν υιοθετήσει μία συνήθεια. Για όσους είχαν 2-4 υγιεινές συνήθειες, ο κίνδυνος ήταν μειωμένος κατά 41%.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν μέσω μαγνητικών τομογραφιών και εξετάσεων αίματος, ότι οι παραπάνω συνήθειες συνδέονταν με μεγαλύτερο όγκο ορισμένων εγκεφαλικών δομών, όπως ο ιππόκαμπος, η αμυγδαλή και ο θάλαμος, κάτι που συνδέεται με με καλύτερο έλεγχο και ρύθμιση των συναισθημάτων, άρα και μικρότερο κίνδυνο κατάθλιψης.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Mental Health.