ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Αυτοσυμπόνια: Η στάση που καθορίζει την επιτυχία της δίαιτας

Σινάνη Αικατερίνη

Σε ένα κόσμο γεμάτο γευστικούς πειρασμούς, δεν είναι εύκολο να χάσει κάποιος βάρος.

Αυτοσυμπόνια: Η στάση που καθορίζει την επιτυχία της δίαιτας

Το να είστε όμως καλοί με τον εαυτό σας, μπορεί να κάνει τη διαφορά όταν πρέπει να επιμείνετε σε μια δίαιτα, αναφέρει μια νέα μελέτη.

Οι διαιτώμενοι με αυτοσυμπόνια, που δείχνουν δηλαδή στον εαυτό τους την ίδια φροντίδα και καλοσύνη που θα έδειχναν σε αγαπημένα τους πρόσωπα, μπορούν να ξεπεράσουν πιο εύκολα μια κακή στιγμή υπερφαγίας και να επιμείνουν στους στόχους τους για απώλεια βάρους, αναφέρουν οι ερευνητές.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ανέφεραν μεγαλύτερο αυτοέλεγχο σχετικά με το φαγητό και την άσκησή τους, εάν πρόσφεραν στον εαυτό τους ένα διάλειμμα μετά από ένα ολίσθημα στη διατροφή τους, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η αυτοσυμπόνια μπορεί να αποτρέψει τους ανθρώπους από το να αποθαρρυνθούν από μια αποτυχία, δήλωσε η Charlotte Hagerman, επίκουρη καθηγήτρια έρευνας στο Κέντρο Βάρους, Διατροφής και Επιστήμης του Τρόπου Ζωής (WELL) του Πανεπιστημίου Drexel.

«Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν ότι η αυτοσυμπόνια θα προκαλέσει εφησυχασμό και θα τους οδηγήσει να συμβιβαστούν με την ανεπάρκεια, αλλά αυτή η μελέτη είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πώς η αυτοσυμπόνια μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να είναι πιο αποτελεσματικοί στην επίτευξη των στόχων τους», δήλωσε η Hagerman.

«Ο δρόμος για την επίτευξη δύσκολων στόχων -ειδικά για την απώλεια βάρους- είναι στρωμένος με αποτυχίες», πρόσθεσε η Hagerman.

«Η εξάσκηση της αυτοσυμπόνιας βοηθά τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τις αυτοκαταστροφικές σκέψεις και τα συναισθήματα ως απάντηση στις αναποδιές, έτσι ώστε να αποδυναμώνονται λιγότερο από αυτές. Με τη σειρά τους, μπορούν να προχωρήσουν πιο γρήγορα στην επιδίωξη των στόχων τους».

Η Hagerman και οι συνεργάτες της παρακολούθησαν 140 άτομα που προσπαθούσαν να χάσουν βάρος μέσω ενός ομαδικού προγράμματος.

Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις μέσω smartphone πολλές φορές την ημέρα για να αναφέρουν αν είχαν ξεφύγει από τη δίαιτά τους και αν αντιδρούσαν στο λάθος τους με αυτοσυμπόνια.

Ένα ολίσθημα θα μπορούσε να περιλαμβάνει το να τρώνε περισσότερο από ό,τι σκόπευαν, να τρώνε κάτι που δεν σκόπευαν ή να τρώνε σε ώρα που δεν σκόπευαν.

Οι ερευνητές ρώτησαν επίσης τους συμμετέχοντες σχετικά με τη διάθεσή τους και σε ποιο βαθμό είχαν διατηρήσει τον αυτοέλεγχο σχετικά με το φαγητό και την άσκηση από την τελευταία φορά που ρωτήθηκαν.

Η απώλεια βάρους είναι εξαιρετικά δύσκολη και είναι εύκολο για έναν άνθρωπο που κάνει δίαιτα να κατηγορήσει τον εαυτό του για έλλειψη θέλησης, δήλωσε η Hagerman.

«Στην πραγματικότητα, ζούμε σε ένα διατροφικό περιβάλλον που έχει προετοιμάσει τους πάντες να αποτύχουν. Η εξάσκηση της αυτοσυμπόνιας αντί της αυτοκριτικής είναι μια βασική στρατηγική για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας κατά τη διάρκεια της δύσκολης διαδικασίας της απώλειας βάρους», δήλωσε η Hagerman.

«Την επόμενη φορά που θα νιώσετε την ανάγκη να επικρίνετε τον εαυτό σας για τη διατροφική σας συμπεριφορά, προσπαθήστε αντ' αυτού να μιλήσετε στον εαυτό σας με την ευγένεια που θα μιλούσατε σε έναν φίλο ή σε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο», πρόσθεσε.

Για παράδειγμα, αντί να μαλώνετε τον εαυτό σας επειδή δεν έχει δύναμη θέλησης, σκεφτείτε μια πιο ευγενική και ακριβή άποψη όπως: «Προσπαθείς να κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς σε έναν κόσμο που καθιστά πολύ δύσκολο το να χάσεις βάρος».

Η Hagerman υποστηρίζει ότι αυτό δεν σημαίνει ότι αφήνετε τον εαυτό σας να ξεφύγει από τον στόχο, αλλά ότι του δίνετε τη δυνατότητα να προχωρήσει μπροστά σε μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία.

«Το μήνυμα της αυτοσυμπόνιας μπορεί εύκολα να θολώσει σε βαθμό που οι άνθρωποι να ασκούν απόλυτη αυτοσυγχώρεση και να απορρίπτουν τους στόχους που έχουν θέσει για τον εαυτό τους. Η αυτοσυμπόνια και η υπευθυνότητα όμως μπορούν να συμβαδίζουν» καταλήγει.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Appetite.