ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Ανέπτυξαν τεστ αίματος που “προβλέπει” τη σχιζοφρένεια

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ομάδα ερευνητών υποστηρίζει ότι κατάφερε να αναπτύξει μια εξέταση αίματος για τη σχιζοφρένεια!

Ανέπτυξαν τεστ αίματος που “προβλέπει” τη σχιζοφρένεια
Bigstock

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο πάσχουν από σχιζοφρένεια, μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ψευδαισθήσεις και παραισθήσεις.

Το νέο τεστ, το οποίο αναμένεται να είναι διαθέσιμο αργότερα μέσα στο έτος από την MindX Sciences, εντοπίζει δείκτες στο αίμα που μετρούν αντικειμενικά τον κίνδυνο ενός ατόμου για σχιζοφρένεια, επιτρέποντας στους γιατρούς να χορηγήσουν εξατομικευμένα θεραπευτικά σχήματα.

“Η σχιζοφρένεια είναι δύσκολο να διαγνωστεί, ειδικά νωρίς. Η αντιστοίχιση των ανθρώπων με τη σωστή θεραπεία από την αρχή είναι πολύ σημαντική. Η ψύχωση εκδηλώνεται συνήθως στη νεαρή ενήλικη ζωή, μια πολύ σημαντική περίοδος στη ζωή ενός ατόμου. Το άγχος και τα ναρκωτικά, συμπεριλαμβανομένης της μαριχουάνας, είναι παράγοντες που προκαλούν γενετική ευπάθεια. Εάν αφεθεί ανεξέλεγκτη, η ψύχωση οδηγεί σε συσσώρευση βιολογικής, κοινωνικής και ψυχολογικής βλάβης", είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Alexander Niculescu, καθηγητής ψυχιατρικής και ιατρικής νευροεπιστήμης στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της Ιντιάνα.

Η ομάδα του δημοσίευσε την έρευνά της στο περιοδικό Molecular Psychiatry.

Πώς φτάσαμε στο τεστ αίματος για σχιζοφρένεια

Για τις ανάγκες της μελέτης τους, οι ερευνητές παρακολούθησαν ψυχιατρικούς ασθενείς για περισσότερο από μια δεκαετία, εντοπίζοντας βιοδείκτες που προέβλεπαν υψηλά ποσοστά ψευδαισθήσεων και παραισθήσεων, καθώς και μελλοντικές σχετικές νοσηλείες. Εξέτασαν επίσης ποιοι βιοδείκτες ήταν στόχοι των υπαρχόντων φαρμάκων για τέτοιες περιπτώσεις.

Η έρευνα βασίστηκε σε προηγούμενες μελέτες του δρ. Niculescu και των συνεργατών του τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Έχουν εξετάσει βιοδείκτες αίματος για άλλα ψυχιατρικά ζητήματα, όπως το άγχος, η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD), οι διαταραχές μνήμης και ο κίνδυνος αυτοκτονίας.

Γενικά, είπε ο δρ. Niculescu, οι καλύτεροι βιοδείκτες ήταν πιο αξιόπιστοι προγνωστικοί παράγοντες από τις τυπικές κλίμακες που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση κάποιου που έχει παραισθήσεις ή ψευδαισθήσεις.

“Ευτυχώς, βιολογικά, ορισμένα από τα υπάρχοντα φάρμακα λειτουργούν αρκετά καλά εάν ξεκινήσουν έγκαιρα στους σωστούς ασθενείς. Η κοινωνική υποστήριξη είναι επίσης πρωταρχικής σημασίας, και από τη στιγμή που υπάρχουν φάρμακα, η ψυχολογική υποστήριξη και η θεραπεία σίγουρα συνεπικουρούν”, είπε ο ίδιος.

Πρόσθεσε, ότι αν και υπάρχουν ακόμα πολλά να μάθουμε, υπάρχει λόγος για αισιοδοξία σε αυτήν την εποχή της αναδυόμενης ψυχιατρικής ακριβείας.

Πηγές: medicine.iu.edu, healthday.com