Τι προκαλεί στην ψυχική μας υγεία το άσκοπο σκρολάρισμα στο κινητό
Ο παρατεταμένος χρόνος που περνούν οι έφηβοι στις οθόνες και συγκεκριμένα το παθητικό scrolling (κύλιση), ενοχοποιείται για αυξημένη ανησυχία, κατάθλιψη, επιθετικότητα και παρορμητικότητα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Περίπου το 45% των συμμετεχόντων στη μελέτη των ερευνητών του Western University, στο Οντάριο του Καναδά, που δεν είχαν προηγούμενα προβλήματα ψυχικής υγείας, ανέφεραν αυξημένο άγχος σε κλινικό επίπεδο, γεγονός που υποδηλώνει την ανάγκη για περαιτέρω ιατρική αξιολόγηση, ανεξάρτητα από τον χρόνο που περνούν μπροστά από οθόνες.
«Αυτό είναι εκπληκτικό», δήλωσε η καθηγήτρια Νευροεπιστημών και Διαταραχών Μάθησης και κύρια συγγραφέας της μελέτης, Emma Duerden. «Είναι πολύ υψηλότερο από ό,τι θα περιμέναμε να δούμε. Πριν από την πανδημία COVID-19, τα ποσοστά άγχους στον εφηβικό πληθυσμό κυμαίνονταν μεταξύ 8% και 15%. Τώρα, βλέπουμε σχεδόν το ήμισυ του δείγματος να αναφέρει αυξημένο άγχος, κάτι που είναι προφανώς ανησυχητικό και πρέπει να αντιμετωπιστεί».
Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η χρήση οθόνης για περισσότερο από δύο ώρες τις καθημερινές, διπλασίαζε τις πιθανότητες κλινικά αυξημένου άγχους και τετραπλασίαζε τις πιθανότητες εμφάνισης συναισθηματικών και συμπεριφορικών δυσκολιών.
Στη διαδικτυακή έρευνα διάρκειας εννέα μηνών, συμμετείχαν 580 έφηβοι ηλικίας 12 έως 17 ετών.
Οι ερευνητές συνέλεξαν μέσω ερωτηματολογίων αυτοαξιολόγησης, στοιχεία για προϋπάρχοντα προβλήματα, όπως ψυχικές διαταραχές, συναισθηματικές και συμπεριφορικές δυσκολίες, δημογραφικά στοιχεία, καθώς και στοιχεία για τα επίπεδα του αντιληπτού άγχους και τον χρόνο επί της οθόνης.

Ο χρόνος που αφιερώνεται στις οθόνες κατά τις εργάσιμες ημέρες και τα σαββατοκύριακα, καθώς και οι συμπεριφορές χρήσης οθόνης, όπως η συχνότητα, ο συνολικός χρόνος, η δημοσίευση περιεχομένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η παθητική κύλιση (scrolling), παρακολουθήθηκαν και αναλύθηκαν στη μελέτη. Η παθητική κύλιση είχε την ισχυρότερη αρνητική επίδραση στους εφήβους.
«Η παθητική κύλιση είναι ένα σημαντικό πρόβλημα. Μας απορροφά και ο χρόνος απλά εξαφανίζεται. Για τους εφήβους που συμμετείχαν στην έρευνα, η παθητική κύλιση αυξάνει το άγχος τους και επηρεάζει πραγματικά την ψυχική τους υγεία», δήλωσε η Duerden.
«Συνδέεται επίσης με την πλήξη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση, επιθετικότητα και παρορμητική συμπεριφορά. Η παθητική κύλιση μεγιστοποιεί επίσης την προβολή ακατάλληλου περιεχομένου και την καταστροφική κοινωνική σύγκριση».
Η μελέτη υποδηλώνει ότι η διαχείριση του χρόνου που περνάμε μπροστά από την οθόνη και η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας μπορεί να συμβάλουν στην ευημερία των εφήβων, αλλά η Duerden κατανοεί ότι δεν είναι τόσο εύκολο να αφήσουμε απλά το τηλέφωνό μας.
«Σε προηγούμενες μελέτες, έχουμε δείξει ότι ορισμένοι έφηβοι αναφέρουν 15 ώρες χρήσης οθόνης την ημέρα. Ξυπνούν, πηγαίνουν στην οθόνη και μένουν εκεί όλη την ημέρα. Αλλά η μείωση της χρήσης του κινητού τηλεφώνου είναι πιο εύκολη στα λόγια παρά στην πράξη. Νομίζω ότι η απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία είναι καθοριστική. Είναι επίσης σημαντικό να βγαίνουμε έξω και να συμμετέχουμε στον πραγματικό κόσμο. Όλοι πρέπει να κάνουμε διάλειμμα από τα τηλέφωνά μας για την ψυχική και τη γενική μας ευεξία», κατέληξε.
Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Computers in Human Behavior.