ΥΓΕΙΑ

Ακμή: Αίτια, συμπτώματα, θεραπεία

Η δερματική ακμήείναι μια δερματολογική πάθηση που εμφανίζεται όταν η λιπαρότητα και τα νεκράδερματικά κύτταρα φράζουν τους πόρους.
Ακμή: Αίτια, συμπτώματα, θεραπεία
Τι είναι η ακμή;

Η δερματική ακμήείναι μια δερματολογική πάθηση που εμφανίζεται όταν η λιπαρότητα και τα νεκράδερματικά κύτταρα φράζουν τους πόρους. Πρόκειται για τα γνωστά σε όλουςμπιμπίκια, στίγματα και σπυράκια.

Η ήπια μορφήακμής χαρακτηρίζεται από λιγοστά κόκκινα στίγματα, ενώ στις σοβαρότερεςπεριπτώσεις τα στίγματα μπορεί να είναι εκατοντάδες και να καλύπτουν τοπρόσωπο, το λαιμό, το στέρνο και την πλάτη. Τα στίγματα μπορεί να είναι μεγάλα,συμπαγή και επίπονα (κύστες).

Η ακμή είναι ιδιαίτερακοινό φαινόμενο κατά την εφηβεία και βελτιώνεται κατά την ενηλικίωση. Μερικέςγυναίκες που δεν εμφάνισαν ακμή κατά στην εφηβεία μπορεί να την εμφανίσουν στηνενήλικη ζωή τους, συνήθως πριν την έμμηνο ρύση.

Οι ψυχολογικέςεπιπτώσεις της ακμής μπορεί να μη συνδέονται άμεσα με τη σοβαρότητα τηςπάθησης. Μερικά άτομα με ακμή συμβιβάζονται με τα ιατρικά συμπτώματα, ενώ άλλοιαισθάνονται ντροπή ακόμη κι αν έχουν μερικά κόκκινα σημάδια στο πρόσωπο.

Υπάρχουν πολλέςαποτελεσματικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ακμήςκαι στον περιορισμό των συμπτωμάτων.

Ποια είναι τα αίτια της ακμής;

Κατά τη εφηβεία,τα επίπεδα των ορμονών, ιδιαίτερα της τεστοστερόνης, αυξάνονται σημαντικά. Κατάσυνέπεια, οι αδένες του δέρματος παράγουν περισσότερο σμήγμα και η λιπαρότητααυξάνεται. Το σμήγμα απελευθερώνεται από τους πόρους προκειμένου ναπροστατεύσει το δέρμα και να το διατηρήσει ενυδατωμένο. Η ακμή εμφανίζεται ότανη λιπαρότητα και τα νεκρά κύτταρα φράζουν τους πόρους του δέρματος. Εάν εισέλθουνμικρόβια στους πόρους, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι οίδημα, ερυθρότητα καιπύον.

Ορισμένα φάρμακα,όπως τα κορτικοστεροειδή και το λίθιο, μπορεί να πυροδοτήσουν την εμφάνιση της ακμής.

Η ακμή δεν επηρεάζειμόνο τους εφήβους. Μερικές φορές τα νεογέννητα εμφανίζουν ακμή επειδή οιμητέρες τούς μεταφέρουν ορμόνες κατά τον τοκετό.

Μερικές παθήσεις τουενδοκρινικού συστήματος, όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και το σύνδρομο Cushing (ορμονική διαταραχήπου οφείλεται στα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα), μπορεί ναοδηγήσουν σε κρίσεις ακμής.

Η σοκολάτα και οιλιπαρές τροφές μπορεί να προκαλέσουν επιδείνωση των συμπτωμάτων της ακμής,ωστόσο δεν αποδεικνύεται από καμία έρευνα ότι οι τροφές αυτές αποτελούν τηβασική αιτία εμφάνισης της ακμής. Τα προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς με βάσητα έλαια μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση της πάθησης, οπότε συνιστάται ηχρήση προϊόντων με την ένδειξη «μη φαγεσωρογόνο», καθώς τα προϊόντα αυτά δεφράζουν τους πόρους.

Η ακμή μπορεί ναείναι κληρονομική. Εάν ο ένας από τους δύο γονείς έχει εμφανίσει ακμή στοπαρελθόν, η πάθηση είναι πιθανό να εμφανιστεί και στα παιδιά.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ακμής;

Τα συμπτώματα της ακμήςπεριλαμβάνουν κόκκινα, λευκά ή μαύρα στίγματα. Αυτά μπορεί να εμφανίζονται στοπρόσωπο, το λαιμό, τους ώμους, την πλάτη ή το στέρνο. Τα ευμεγέθη στίγματα μεβαθιά ρίζα ονομάζονται κυστικές αλλοιώσεις. Τα στίγματα αυτά μπορεί να προκαλέσουνπόνο εάν μολυνθούν, ενώ μπορεί να αφήσουν μόνιμα σημάδια στο δέρμα.

Πώς θεραπεύεται η ακμή;

Ο έλεγχος της ακμήςεπιβάλλει βαθύ και συστηματικό καθαρισμό του δέρματος. Πρέπει να αποφεύγετε ταπροϊόντα που φράζουν τους πόρους και να καθαρίζετε το δέρμα μία ή δύο φορές τηνημέρα με ειδικό σαπούνι. Αποφύγετε να τρίβετε ή να πειράζετε τα στίγματα. Κάτι τέτοιομπορεί να προκαλέσει επιδείνωση της πάθησης και μόνιμα σημάδια. Οι κρέμες πουπεριέχουν βενζοϊκό υπεροξείδιο ή σαλικυλικό οξύείναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην περίπτωση ήπιας μορφής ακμής.

Η καταπολέμηση τηςακμής μπορεί να χρειαστεί αρκετό χρόνο και θα πρέπει να συμβουλευτείτε τογιατρό σας εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Εάν έχετεεμφανίσει κύστες, απευθυνθείτε στο γιατρό σας προκειμένου να σας συνταγογραφήσειειδική φαρμακευτική αγωγή, όπως είναι η ισοτρετινοΐνη. Τοφάρμακο αυτό έχει θεαματικά αποτελέσματα σε ορισμένους τύπους ακμής.

Τι μπορώ να κάνω για τα σημάδια;

Υπάρχουν διάφορεςθεραπείες, όπως η αποκατάσταση της επιδερμίδας με τη βοήθεια λέιζερ (laser resurfacing) και η δερμοαπόξεση (dermabrasion), οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν την όψη και την υφή του δέρματος. Η θεραπείαπου θα επιλέξετε εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Normal 0 false false false EN-US ZH-TW X-NONE