ΥΓΕΙΑ

Προγεννητικός έλεγχος του εμβρύου με τη μη επεμβατική μέθοδο cell free DNA

Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα «Μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος με τη μέθοδο cell free DNA. Το παρόν και το μέλλον» διοργάνωσε η μονάδα Ιατρικής Εμβρύου της ΓΑΙΑ του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών σε συνεργασία με την Ariosa Diagnostics. Η επιστημονική εκδήλωση απευθυνόταν σε ειδικούς μαιευτήρες - γυναικολόγους, γενετιστές και στο σύνολο των ειδικοτήτων που αφορά ο προγεννητικός έλεγχος του εμβρύου.

Προγεννητικός έλεγχος του εμβρύου με τη μη επεμβατική μέθοδο cell free DNA

Μεταξύ των καλεσμένων ομιλητών ήταν ο καθηγητής του Kings College του Λονδίνου Δρ. Κύπρος Νικολαΐδης, ο οποίος καθιέρωσε στην Ευρώπη την εξέταση της αυχενικής διαφάνειας και ο Δρ. Maximilian Schmid, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιέννης.

O κος Schmid παρουσίασε τα πιο πρόσφατα βιβλιογραφικά δεδομένα γύρω από το θέμα και πιθανές νεότερες εφαρμογές του στην ανίχνευση γονιδιακών ανωμαλιών, ενώ ο κ. Νικολαΐδης από την πλευρά του ανέλυσε τα δεδομένα και τις εξελίξεις της υπερηχογραφίας και της Ιατρικής Εμβρύου τα τελευταία 30 χρόνια και επικεντρώθηκε στην πιο πρόσφατη μη επεμβατική εξέταση προγεννητικού ελέγχου με έλεγχο εμβρυακού γενετικού υλικού (cfDNA). Σε ζωντανή σύνδεση με το συνέδριο των Γάλλων Εμβρυομητρικών Ιατρών, ο Καθηγητής παρουσίασε τα εξαιρετικά αποτελέσματα που είχε η εφαρμογή του τεστ στο γενικό πληθυσμό στο Λονδίνο.

Επιπρόσθετα, ο κος Παπαϊωάννου, Υπεύθυνος Μονάδας Ιατρικής Εμβρύου της Γαία μίλησε για τις ενδείξεις της εξέτασης, την απαιτούμενη συμβουλευτική και παρέθεσε τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας που εκπονήθηκε από την Ιατρική Εμβρύου του Γαία όπου η μέθοδος εφαρμόζεται ήδη εδώ και ένα χρόνο με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Διαβάστε επίσης
Νέα εξέταση δίνει ισάξια αποτελέσματα με τη βιοψία τροφοβλάστης και την αμνιοπαρακέντηση