ΥΓΕΙΑ

Πώς τα προβλήματα υγείας του άνδρα επηρεάζουν τον τοκετό και την υγεία του εμβρύου

Η υγεία τόσο της μητέρας όσο και του πατέρα αποτελεί κλειδί για υγιή εγκυμοσύνη και φυσιολογικό τοκετό, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Πώς τα προβλήματα υγείας του άνδρα επηρεάζουν τον τοκετό και την υγεία του εμβρύου

Οι ερευνητές εξέτασαν σχεδόν 786.000 γεννήσεις και διαπίστωσαν ότι όταν ο πατέρας αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, είχε περισσότερες πιθανότητες το παιδί να γεννηθεί πρόωρα και με χαμηλό βάρος και να μείνει σε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών.

«Η μελέτη υποδεικνύει ότι η υγεία του πατέρα πριν τη σύλληψη πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν, καθώς μπορεί να επηρεάσει την έκβαση της εγκυμοσύνης, τόσο για το έμβρυο, όσο και για τη μητέρα» σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Alex Kasman από το τμήμα Ουρολογίας του Νοσοκομείου του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, στην Καλιφόρνια.

Ειδικότερα, οι άντρες που αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας όπως υπέρταση, παχυσαρκία, διαβήτη, καρκίνο ή κατάθλιψη είχαν 19% περισσότερες πιθανότητες το παιδί τους να γεννηθεί πρόωρα, 23% να γεννηθεί με χαμηλό βάρος και 28% περισσότερες πιθανότητες να μείνει σε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών.

Οι γυναίκες, οι σύντροφοι των οποίων είχαν προβλήματα υγείας, αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών στην εγκυμοσύνη, όπως διαβήτη κύησης ή προεκλαμψία.

Δεν είναι σαφής ο τρόπος που τα προβλήματα υγείας του πατέρα επιδρούν στην υγεία του νεογέννητου, σύμφωνα με τον Kasman, είναι όμως αρκετοί οι παράγοντες που φαίνεται ότι παίζουν ρόλο.

«Ένας πατέρας συμβάλλει κατά το ήμισυ στο γονιδίωμα και η υγεία του μπορεί να επηρεάσει την έκφραση των γονιδίων, εύλογα λοιπόν υποθέτουμε ότι το αν ένας πατέρας είναι ή όχι υγιής, μπορεί να επηρεάσει αυτά τα γονίδια» σημειώνει.

Η υγεία του πατέρα μπορεί επίσης να επηρεάσει την υγεία του πλακούντα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στην ανάπτυξη του εμβρύου, πρόσθεσε ο Kasman.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα προβλήματα υγείας μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στην ποιότητα του σπέρματος με τρόπο ανάλογο με αυτό που προκαλεί η έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως το κάπνισμα και οι τοξίνες.

Όσο περισσότερο φροντίζουν οι γονείς την υγεία τους, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουν να φέρουν στον κόσμο ένα υγιές παιδί, υπογραμμίζουν οι ειδικοί.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Fertility and Sterility.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Υπέρταση στην εγκυμοσύνη: Ο κίνδυνος εμφράγματος & εγκεφαλικού για τη μητέρα 20 χρόνια μετά!

Πρόωρη γέννηση: Οι επιπτώσεις στην αναπνευστική λειτουργία

Πρόωρος τοκετός: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη στα παιδιά και τους νέους