ΥΓΕΙΑ

Φούσκωμα στο στομάχι: 3 σοβαρές αιτίες πίσω από το αθώο σύμπτωμα

Το φούσκωμα στο στομάχι είναι ένα εξαιρετικά συνηθισμένο σύμπτωμα που μπορεί να οφείλεται απλώς σε κάτι που φάγαμε – όπως φασόλια ή το μπρόκολο – ή ακόμη και στο στρες.

Φούσκωμα στο στομάχι: 3 σοβαρές αιτίες πίσω από το αθώο σύμπτωμα

Σε μερικές περιπτώσεις, όμως, μπορεί να υποδεικνύει κάποια σοβαρότερη πάθηση, ιδιαίτερα εάν το σύμπτωμα επιμένει για πολύ καιρό. Στην περίπτωση αυτή, επιβάλλεται η άμεση επίσκεψη στο γιατρό.

Δείτε τρεις παθήσεις που εκδηλώνονται με το έντονο φούσκωμα στο στομάχι.

1. Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Το φούσκωμα εμφανίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και συνοδεύεται από τον πόνο στην περιοχή της κοιλιάς, τη δυσκοιλιότητα και/ή την περιστασιακή διάρροια.

Η ύπαρξη του συνδρόμου δεν υποδεικνύει κάποιο πρόβλημα με την ίδια τη δομή του εντέρου, οφείλεται σε δυσλειτουργία του γαστρεντερικού.

Δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για το σύνδρομο, όμως οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και η φαρμακευτική αγωγή βοηθούν στην καταστολή των συμπτωμάτων.

2. Κοιλιοκάκη

Πέρα από το φούσκωμα, συνήθη συμπτώματα της πάθησης είναι η έντονη κόπωση, η ανεξήγητη απώλεια βάρους και ο πόνος στην κοιλιακή χώρα.

Η κοιλιοκάκη οφείλεται στη δυσανεξία στη γλουτένη, συστατικό που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη, καθώς και κάθε παράγωγο προϊόν όπως τα μακαρόνια ή το ψωμί.

Πρόκειται για αυτοάνοση πάθηση, καθώς ο οργανισμός αναγνωρίζει τη γλουτένη ως «ξένο σώμα». Μακροπρόθεσμα, προκαλούνται βλάβες στην επιφάνεια του λεπτού εντέρου κι έτσι επηρεάζεται η ικανότητα του οργανισμού να απορροφά τα θρεπτικά συστατικά των τροφών.

3. Καρκίνος των ωοθηκών

Στην περίπτωση αυτή, το φούσκωμα επιμένει για καιρό και συνοδεύεται από τον έντονο πόνο στην κοιλιά και ένα επίμονο αίσθημα κορεσμού.

Τα συμπτώματα αυτής της μορφής καρκίνου είναι αρκετά αόριστα, γι' αυτό και συχνά η διάγνωση προκύπτει σε προχωρημένο στάδιο.

Διαβάστε επίσης:

Οι 5 κατηγορίες τροφών που μας προκαλούν... αέρια
Οι 4 τροφές που νικούν τη δυσκοιλιότητα
Αυτές είναι οι 30 τροφές που μας φουσκώνουν! (φωτογραφίες)