ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 5 κατηγορίες τροφών που μας προκαλούν… αέρια

Είναι αναμφίβολα μια ντροπιαστική στιγμή, όμως οι ειδικοί τονίζουν ότι τα αέρια είναι μια απόλυτα φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού μας.

Οι 5 κατηγορίες τροφών που μας προκαλούν… αέρια

Δείτε ποιες είναι οι πέντε κατηγορίες τροφών που πρέπει να καταναλώνετε με σύνεση προκειμένου να αποφύγετε τις... δυσάρεστες συνέπειες.

1. Κρεμμύδια, αγκινάρες, σπαράγγια, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο και λάχανο: Τα σάκχαρα, η ραφινόζη και οι φυτικές ίνες που περιέχουν διασπώνται στο παχύ έντερο και δημιουργούν αέρια.

2. Δαμάσκηνα, μήλα, ροδάκινα και αχλάδια: Η σορβιτόλη που περιέχουν είναι ένα σάκχαρο που προωθεί τη συσσώρευση αερίων στο γαστρεντερικό.

3. Καλαμπόκι, ψωμί, πατάτες: Το σιτάρι και το άμυλο με πολλούς υδατάνθρακες ευθύνονται για το φούσκωμα και τα αέρια. Σε αντίθεση με αυτές τις τροφές, το ρύζι δεν είναι τόσο «επικίνδυνο» επειδή δε μας παρέχει μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων.

4. Γάλα, τυρί και παγωτό: Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, λόγω της λακτόζης που περιέχουν, διασπώνται δύσκολα κατά την πέψη, ιδιαίτερα σε όσους δε διαθέτουν επαρκείς ποσότητες ενός ενζύμου (λακτάση) στον οργανισμό τους. Η έλλειψη αυτού του ενζύμου ευθύνεται για τη δυσανεξία στη λακτόζη.

5. Όσπρια: Τα περισσότερα όσπρια και κυρίως τα φασόλια περιέχουν μεγάλες ποσότητες ραφινόζης και διαλυτών ινών. Και τα δύο αυτά συστατικά ευθύνονται για την παραγωγή των αερίων στο γαστρεντερικό.

Η φυσιολογική μικροχλωρίδα του στομάχου και του εντέρου χρειάζεται τους υδατάνθρακες και τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν σε αυτές τις τροφές ώστε να επιβιώσει. Έτσι, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να βγάλουμε τις παραπάνω τροφές από το διατροφολόγιό μας, απλώς να προσέχουμε τις ποσότητες όταν εμφανίζονται μικροενοχλήσεις.

Διαβάστε επίσης:

Αυτές είναι οι 30 τροφές που μας φουσκώνουν! (φωτογραφίες)
Συρρικνώστε την κοιλιά σας τρώγοντας!
Τι να βάλετε στο σάντουιτς για να συρρικνώσετε την κοιλιά σας