ΥΓΕΙΑ

Μάθετε πόσο θα ζήσετε ανάλογα με την περίμετρο της μέσης σας

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου αποκαλύπτουν ότι η αναλογία ύψους και περιμέτρου της μέσης, αποτελεί βασική ένδειξη για το προσδόκιμο ζωής ενός ατόμου.

Μάθετε πόσο θα ζήσετε ανάλογα με την περίμετρο της μέσης σας

Για τις ανάγκες της μελέτης τους, οι Βρετανοί επιστήμονες εξέτασαν τους ιατρικούς φακέλους χιλιάδων εθελοντών, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως δεν είναι ορθό να βασίζεται κάποιος στον Δείκτη Μάζας Σώματος, προκειμένου να αξιολογεί την κατάσταση της υγείας του, καθώς πολλοί έχουν ανομοιόμορφη κατανομή βάρους και κατά συνέπεια μεγάλη περίμετρο μέσης σε σύγκριση με το ύψος τους.

Όπως διαπίστωσαν, λοιπόν, το κλειδί για μακροημέρευση είναι η περίμετρος της μέσης να ισούται με το μισό του ύψους, τονίζοντας ότι μία αναλογία μέσης-ύψους πάνω από 80% μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο επιβιώσεως έως και 20 χρόνια.

Πώς γίνεται η σωστή μέτρηση

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μέση θα πρέπει να μετριέται στο ύψος του ομφαλού.

Όταν η περιφέρεια είναι μισή ή μικρότερη απ' ό,τι το ύψος, τότε κάποιος μπορεί να αναμένει ότι θα υπερβεί τα 80 χρόνια ζωής, που αποτελεί και το μέσο όρο ζωής στη Δύση.

Αντιθέτως, αν υπερβαίνει το 50%, το προσδόκιμο επιβίωσης εκτιμάται ότι θα είναι χαμηλότερο.

Μάλιστα, ο κανόνας του μισού φαίνεται πως ισχύει ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και εθνικότητας.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η περίμετρος της μέσης είναι σημαντική διότι φανερώνει την ποσότητα του περισπλαγχνικού λίπους στο σώμα, το οποίο συνδέεται με την υψηλή χοληστερόλη, τον διαβήτη και την καρδιοπάθεια.

Διαβάστε επίσης:

Ιδανικό βάρος ανάλογα με το ύψος: Δείτε τον αναλυτικό πίνακα
Από τι κινδυνεύετε ανάλογα με το σωματότυπό σας
Δείκτης Μάζας Σώματος: Τι είναι και πώς τον υπολογίζουμε