ΥΓΕΙΑ

Υψηλή πίεση: Τα καθημερινά σημάδια ενός «βωβού δολοφόνου»

Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων παγκοσμίως πάσχει από υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλά λίγοι είναι εκείνοι που το γνωρίζουν και λιγότεροι εκείνοι που λαμβάνουν θεραπευτική αγωγή, καθώς υποτιμούν τη σοβαρότητά της.

Υψηλή πίεση: Τα καθημερινά σημάδια ενός «βωβού δολοφόνου»

Το γεγονός οφείλεται εν μέρει στο ότι η αρτηριακή πίεση δεν γίνεται αισθητή, καθώς δεν έχει εμφανή συμπτώματα.

Συνήθως οι ενοχλήσεις οφείλονται στις επιπλοκές της πίεσης, που εμφανίζονται μετά από κάποια χρόνια, γι' αυτό στην Αμερική η υπέρταση είναι γνωστή ως "βουβός δολοφόνος" (silent killer).

Καλό είναι, λοιπόν, να έχετε υπόψη σας τα παρακάτω συμπτώματα, όχι για να πανικοβληθείτε, αλλά για να κλείσετε ένα προληπτικό ραντεβού με το γιατρό σας:

-Δύσπνοια
-Πονοκέφαλος
-Ρινορραγία
-Κούραση και νύστα
-Σύγχυση
-Εμβοές
-Εμετός
-Έντονη εφίδρωση
-Θολή όραση

Σε καμία περίπτωση βέβαια μη θεωρήσετε πως αν δεν παρουσιάζετε τα παραπάνω συμπτώματα δεν είστε υποψήφιος υπερτασικός, αφού το βασικό χαρακτηριστικό της υπέρτασης είναι η απουσία των συμπτωμάτων. Το μόνο που έχετε να κάνετε για να είστε σίγουροι για την καλή πορεία της υγείας σας είναι να ελέγχετε τακτικά την πίεσή σας, σπίτι ή στο φαρμακείο, και να ακολουθείτε ένα υγιεινό τρόπο ζωής.

Η πίεση ενός υγιούς ατόμου είναι 120/80. Αν αυτοί οι αριθμοί ξεπεράσουν τους 140/90, τότε ανήκετε μάλλον στην κατηγορία των υπερτασικών και πρέπει άμεσα να δράσετε. Μεταξύ δε των 120 και 140 παλμών, είναι το προϋπερτασικό στάδιο το οποίο μπορεί να ρυθμιστεί με φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης όπως είναι η άσκηση, η χαμηλή κατανάλωση αλατιού και η σωστή διατροφή.

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα μετρήσετε σωστά την αρτηριακή σας πίεση

Πόνος στα μηνίγγια: Τι σημαίνει και τι να κάνετε