ΥΓΕΙΑ

Επώδυνα μυοσκελετικά σύνδρομα γραφείου - Τι πρέπει να προσέχουμε

Τα τελευταία χρόνια έχει προκύψει μια έξαρση στα μυοσκελετικα προβλήματα που σχετίζονται με την εργασία σε γραφείο.

Επώδυνα μυοσκελετικά σύνδρομα γραφείου - Τι πρέπει να προσέχουμε

Η αύξηση των μυοσκελετικών αυτών παθήσεων στο γενικό πληθυσμό, έχει αναγκάσει την Ε.Ε να δημιουργήσει ειδικό οργανισμό για την αντιμετώπιση και την προληψή τους. Λέγεται Fit for Work Europe και αποτελείται από επαγγελματίες υγείας που έχουν στόχο την μείωση των τραυματισμών, που πέρυσι κόστισαν στις οικονομίες της Ε.Ε γύρω στα 250 δισ. ευρώ.

Μπορούμε να χωρίσουμε αυτά τα σύνδρομα σε δύο κατηγορίες. Αυτά που οφείλονται στην κακή στάση στο γραφείο και το παρατεταμένο κάθισμα και αυτά που οφείλονται στην υπερχρήση.

Άρα, προβλήματα όπως το αυχενικό σύνδρομο, η οσφυαλγία, ο οσφυοπυελικός πόνος, οι πόνοι στην πλάτη, οφείλονται στο παρατεταμένο κάθισμα που στρεσάρει τις μυοσκελετικές δομές για πολλές ώρες αθροιστικά στη καθημερινότητά μας.

Επίσης οι τενοντίτιδες-τενοντοπάθειες, τα σύνδρομα καρπιαίου σωλήνα, τενοντίτιδες υπερακανθίου ομαδοποιούνται σε μια μεγάλη κατηγορία και λέγονται RSI (repetitive strain injury).

Η λύση είναι η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία με νέες τεχνικές όπως και η συμβουλευτική πάνω στην εργονομία και την άσκηση των εργαζομένων.

Το τετράπτυχο: Αξιολόγηση του τραυματισμού, έγκαιρη θεραπεία, εργονομία και θεραπευτική άσκηση, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των τραυματισμών αυτών, αλλά και να αλλάξει το ευ ζην των εργαζομένων, να αυξήσει την παραγωγικότητά τους και να μειώσει τις απουσίες από την εργασία.

Γιώργος Κακαβάς Φυσικοθεραπευτής - χειροθεραπευτής www.fysiotek.gr

Διαβάστε ακόμη:

Συχνοί πονοκέφαλοι: Μήπως φταίει ο αυχένας σας;

Θεραπευτική άσκηση και ποιότητα ζωής

Αυχενικό σύνδρομο: Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης

Πώς θα κρατήσετε νεανικό κάθε μέρος του σώματός σας