ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης τύπου 2: Οι επιπτώσεις στη σπονδυλική στήλη και ο κίνδυνος οσφυαλγίας

Σινάνη Αικατερίνη

Ο διαβήτης τύπου 2 μεταβάλλει τη συμπεριφορά των δίσκων στη σπονδυλική στήλη, καθιστώντας τους πιο άκαμπτους, και αλλάζει το σχήμα τους νωρίτερα από το φυσιολογικό.

Διαβήτης τύπου 2: Οι επιπτώσεις στη σπονδυλική στήλη και ο κίνδυνος οσφυαλγίας

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν πλέον να αντέξουν την πίεση, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης σε τρωκτικά από ομάδα μηχανικών και ιατρών σε τέσσερα αμερικανικά πανεπιστήμια (Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, το UC Davis, το UCSF και το Πανεπιστήμιο της Γιούτα).

Η οσφυαλγία αποτελεί σημαντική αιτία αναπηρίας και συχνά συνδέεται με την εκφύλιση των μεσοσπονδύλιων δίσκων. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης πόνου στη μέση και προβλημάτων που σχετίζονται με τους δίσκους. Ωστόσο, οι ακριβείς μηχανισμοί εκφύλισης των δίσκων παραμένουν ασαφείς.

Η διερεύνηση της εμβιομηχανικής του μεσοσπονδύλιου δίσκου είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση της νόσου και την ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών για τη διαχείριση του πόνου στη μέση.

«Τα ευρήματα δίνουν νέες πληροφορίες για τους πιθανούς μηχανισμούς που υποκρύπτουν τη βλάβη των ιστών του δίσκου που σχετίζεται με τον διαβήτη και μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη προληπτικών και θεραπευτικών στρατηγικών για αυτή την εξουθενωτική κατάσταση», γράφουν οι ερευνητές.

Η μελέτη τονίζει ότι οι μηχανισμοί παραμόρφωσης των ινιδίων κολλαγόνου σε νανοκλίμακα προσαρμόζονται στη συμπιεστική φόρτιση του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Όταν υπάρχει διαβήτης τύπου 2, οι μηχανισμοί αυτοί επηρεάζονται, με αποτέλεσμα την ευθραυστότητα του κολλαγόνου.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια πειραματική τεχνική που εξετάζει την παραμόρφωση και τον προσανατολισμό των ινιδίων κολλαγόνου σε νανοκλίμακα (μελέτη κερατινωδών ιστών με σκέδαση ακτίνων Χ - SAXS). Ήθελαν να διερευνήσουν πώς οι μεταβολές στη συμπεριφορά του κολλαγόνου συμβάλλουν σε αλλαγές στην ικανότητα του δίσκου να αντέχει στη συμπίεση.

Συνέκριναν δίσκους υγιών αρουραίων με δίσκους αρουραίων με διαβήτη τύπου 2. Στους υγιείς αρουραίους τα ινίδια κολλαγόνου περιστρέφονται και τεντώνονται όταν οι δίσκοι συμπιέζονται, επιτρέποντας στον δίσκο να διαχέει αποτελεσματικά την ενέργεια.

«Στους διαβητικούς αρουραίους, ο τρόπος με τον οποίο οι σπονδυλικοί δίσκοι διαχέουν την ενέργεια υπό συμπίεση είναι σημαντικά μειωμένος: ο διαβήτης μειώνει την περιστροφή και το τέντωμα των ινιδίων κολλαγόνου, υποδεικνύοντας μειωμένη ικανότητα διαχείρισης της πίεσης», γράφουν οι ερευνητές.

Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι οι δίσκοι των διαβητικών αρουραίων παρουσίαζαν δυσκαμψία των ινιδίων κολλαγόνου, δηλαδή η υπεργλυκαιμία περιόρισε την πλαστικότητα των δίσκων.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό PNAS Nexus.