ΥΓΕΙΑ

Υπερβιταμίνωση: Ποιους κινδύνους «κρύβει» για την υγεία

Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για τη μετατροπή των τροφίμων που καταναλώνουμε σε ενέργεια.

Υπερβιταμίνωση: Ποιους κινδύνους «κρύβει» για την υγεία

Όταν από τον οργανισμό λείπει κάποια βιταμίνη, εμφανίζονται ασθένειες όπως σκορβούτο, ραχίτιδα κλπ.

Εξίσου βλαπτική για τον οργανισμό όμως, είναι και η υπέρβαση της απαραίτητης για τον οργανισμό ποσότητας βιταμινών.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι χρειαζόμαστε μόνο τη συνιστώμενη δόση, την ποσότητα δηλαδή που θα βρει κανείς στα τρόφιμα που καταναλώνει καθημερινά.

Αναφορικά με τις βιταμίνες B, D, E, K και C, ο οργανισμός είναι αδύνατο να παράξει από τη διατροφή τόσο μεγάλες ποσότητες που να συνιστούν υπερβολικές δόσεις. Εξαίρεση αποτελεί η βιταμίνη Α.

Το συκώτι και τα ιχθυέλαια από συκώτι ψαριών είναι συμπυκνωμένες πηγές προσχηματισμένης βιταμίνης Α (ρετινόλη).

Αντίθετα, ακόμη και οι πολύ μεγάλες δόσεις των βιταμινών Ε, Κ, Β1, Β2, Β12, βιοτίνης και παντοθενικού οξέως φαίνεται πως είναι ασφαλείς για τον άνθρωπο.

Ποιες είναι όμως οι επιπτώσεις στην υγεία από τις υπερβολικές δόσεις βιταμίνης;

Βιταμίνη Α: 15.000 έως 25.000 μονάδες (IU) ρετινόλης την ημέρα για τους ενήλικες (2.000 IU ή περισσότερο για τα παιδιά) μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στο συκώτι, πονοκέφαλο, έμετο, διαταραγμένη όραση, δυσκοιλιότητα, απώλεια μαλλιών, απώλεια της όρεξης, πυρετό, πόνο στα οστά, διαταραχές στον ύπνο, ξηρό δέρμα και ξηρότητα στους βλεννογόνους. Μία έγκυος γυναίκα που λαμβάνει περισσότερες από 10.000 IU την ημέρα διπλασιάζει τον κίνδυνο το παιδί της να παρουσιάσει γενετικές ανωμαλίες.

Βιταμίνη Β6: Η λήψη 50 mg ή και περισσοτέρων την ημέρα μπορεί να βλάψει τα νεύρα των άκρων. Δεν έχει διευκρινιστεί αν η ζημιά είναι προσωρινή ή μόνιμη.

Βιταμίνη C: Ποσότητα 1000 mg ή και παραπάνω σε ημερήσια βάση μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές, διάρροια ή δυσκοιλιότητα.

Βιταμίνη D: Οι 2.000 IU την ημέρα μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στα νεφρά και την καρδιά, ενώ μικρότερες δόσεις ενοχοποιούνται για πονοκεφάλους, ναυτία , εμετό, νοητική υστέρηση στα παιδιά, αλλά και ανωμαλίες στα έμβρυα.

Βιταμίνη Ε: Μεγάλες ποσότητες (πάνω από 400 έως 800 IU την ημέρα) της βιταμίνης E μπορούν να οδηγήσουν σε στομαχικές διαταραχές ή ζάλη.

Πριν πάρετε βιταμίνες, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν χρειάζεστε συμπληρώματα μέσω της διατροφής ή κάποιας φαρμακευτικής αγωγής, για να είστε ασφαλείς.

Διαβάστε επίσης:

Τι κερδίζουν όσοι κάνουν νηστεία

Τα βότανα για την καλή λειτουργία του εντέρου