ΥΓΕΙΑ

Έξι «αθώα» συμπτώματα που κρύβουν σοβαρές ασθένειες

Το σώμα σας είναι ένα περίπλοκο δίκτυο διασυνδεδεμένων δομών και συστημάτων. Και όταν κάτι δεν λειτουργεί σωστά, ή όταν υπάρχει κάποια βλάβη στον οργανισμό, μπορεί να εκδηλωθούν συμπτώματα σε μέρη του σώματος ή με τρόπους που δεν φαντάζεστε.

Έξι «αθώα» συμπτώματα που κρύβουν σοβαρές ασθένειες

Δείτε 6 συμπτώματα, τα οποία, αν και μοιάζουν "αθώα", μπορεί να κρύβουν πολύ σοβαρές ασθένειες ή παθήσεις:

Νύχια με λευκά σημάδια και ανώμαλη επιφάνεια

Τα λευκά, σκληρά και ανάγλυφα σημάδια στα νύχια σας μπορεί να είναι σημάδια ψωρίασης. Αν και πιθανώς να θεωρείτε ότι τα δερματικά εξανθήματα και οι ερεθισμοί είναι τα μόνα συμπτώματα της ψωρίασης, κάνετε λάθος. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Dermatology Research and Practice, η ψωρίαση επηρεάζει στο 80% με 90% των περιπτώσεων και τα νύχια. Μάλιστα, μερικοί άνθρωποι εκδηλώνουν πρώτα προβλήματα στα νύχια πριν καν υπάρξει κάποιο σημάδι στο δέρμα τους.

Εξογκώματα κάτω από το δέρμα

Τα μικρά ογκίδια ή εξογκώματα που εμφανίζονται κάτω από το δέρμα σας μπορεί να είναι πρώιμο σύμπτωμα ρευματοειδούς αρθρίτιδας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Dermatology. Αυτά τα εξογκώματα, τα οποία αποτελούνται από απλό ιστό και μπορεί να αυξηθούν σε όγκο όσο ένα καρύδι, εμφανίζονται συχνότερα στις αρθρώσεις, ειδικά στα χέρια και τους αγκώνες, αλλά, ευτυχώς, δεν είναι επώδυνα.

Λόξυγγας που επιμένει

Αν έχετε λόξυγγα που διαρκεί για 2 μέρες και πάνω, τότε αυτό μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου στον πνεύμονα ή στον οισοφάγο, σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων από την Ταϊβάν. Το κεντρικό νευρικό σας σύστημα ελέγχει τον λόξυγγα και ορισμένες λειτουργίες του εγκεφάλου και μερικοί τύποι καρκίνου επηρεάζουν αυτό το σύστημα.

Έχετε συχνά κρυάδες

Είναι φυσιολογικό να κρυώνετε, όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι χαμηλή. Αλλά, αν νιώθετε κρυάδες ακόμα και με καλό καιρό και αυξημένη θερμοκρασία, τότε υπάρχει πιθανότητα να έχετε πρόβλημα υποθυρεοειδισμού. Όταν περιορίζονται οι λειτουργίες του σώματος που προκαλούν ενεργειακή καύση και παράγουν θερμότητα, μπορεί η αιτία να κρύβεται στην υπολειτουργία του θυρεοειδούς σας αδένα, σύμφωνα με έρευνα από το πανεπιστήμιο του Southern Illinois στις ΗΠΑ.

Έχετε "λιγούρα" για πάγο

Αυτό είναι από τα πιο περίεργα σημάδια αναιμίας, δηλαδή έλλειψης σιδήρου στο αίμα. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Medicine, το 44% των ασθενών με αναιμία εκδηλώνει "λιγούρες" για πάγο.

Σημάδια στη γλώσσα

Αν έχετε λευκά "μπαλώματα" στην γλώσσα σας τότε υπάρχει πιθανότητα να πάσχετε από κοιλιοκάκη, μια αυτοάνοση διαταραχή που προκαλεί το σώμα σας να επιτεθεί στον εαυτό του, όταν καταναλώνετε γλουτένη. Επίσης, τα σημάδια αυτά στην γλώσσα συνοδεύονται σε αυτή την περίπτωση συχνά από διάρροια, κόπωση, έμετο, ή απώλεια βάρους, σύμφωνα με μια ιταλική μελέτη σχετικά με την κοιλιοκάκη.

Διαβάστε επίσης:

Μεταβολικό σύνδρομο: Ποιοι κινδυνεύουν και γιατί

Απώλεια γεύσης: Πού οφείλεται και πώς αποκαθίσταται

Υπερπλασία προστάτη: Ποια είναι τα συμπτώματα, πώς αντιμετωπίζεται

Θρόμβωση νεφρικής φλέβας: Τι την προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται