ΥΓΕΙΑ

Μήπως σας λείπει ύπνος; Τα σημάδια που το μαρτυρούν

Ο καλός ύπνος είναι απαραίτητος για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Η έλλειψή του αντίθετα, προκαλεί μια σειρά αρνητικών επιπτώσεων.

Μήπως σας λείπει ύπνος; Τα σημάδια που το μαρτυρούν

Αν είστε από αυτούς που προσπαθούν να αναπληρώσουν τις χαμένες ώρες ύπνου στο σαββατοκύριακο, πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτό δεν είναι αρκετό, αφού βάσει πρόσφατων μελετών για να αποκαταστήσει κάποιος τις συνήθειες του ύπνου, μπορεί να χρειαστούν και εβδομάδες.

Ποια είναι όμως τα σημάδια που μαρτυρούν έλλειψη ύπνου;

Έχετε γίνει υπερευαίσθητοι και ευσυγκίνητοι

Η έλλειψη ύπνου προκαλεί συναισθηματική αστάθεια. Μην απορήσετε λοιπόν αν σας πάρουν τα κλάματα με μια ασήμαντη αφορμή.

Σε μια μελέτη απεικόνισης του εγκεφάλου, οι άνθρωποι που έχασαν μια νύχτα ύπνου και στους οποίους οι ερευνητές έδειξαν κάποιες ενοχλητικές εικόνες, παρουσίασαν 60% περισσότερη δραστηριότητα στην αμυγδαλή, που εμπλέκεται στην επεξεργασία του φόβου και του άγχους, σε σύγκριση με τις αντιδράσεις των ατόμων, που είχαν απολαύσει έναν ποιοτικό ύπνο.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης, ότι η αμυγδαλή του εγκεφάλου των εθελοντών που είχαν κοιμηθεί, ανταποκρινόταν λιγότερο στο μέρος του εγκεφάλου, που καθορίζει τις κατάλληλες συναισθηματικές αντιδράσεις.

Η στέρηση ύπνου προκαλεί αύξηση των επιπέδων απαισιοδοξίας, καθώς ο κουρασμένος εγκέφαλος αποθηκεύει πιο αποτελεσματικά τις αρνητικές, παρά τις θετικές ή ουδέτερες μνήμες. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, οι έρευνες αναφέρουν, ότι ενδεχομένως η χρόνια έλλειψη ύπνου θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μίας μορφής κατάθλιψη.

Πεινάτε διαρκώς

Η χρόνια έλλειψη ύπνου μπορεί να διαταράξει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να προκαλέσει παραγωγή λιγότερης λεπτίνης, μιας ορμόνης που καθορίζει την όρεξη και περισσότερης γκρελίνης, της αντίπαλης ορμόνης της λεπτίνης.

Λόγω αυτών των αλλαγών, μπορεί να είναι πιο πιθανό να τρώτε περισσότερο, όταν αμελείτε τον ύπνο, ενώ το φαγητό που καταναλώνετε είναι συνήθως ανθυγιεινό και χωρίς θρεπτικές αξίες, που μπορούν να σας προσφέρουν ενέργεια.

Όταν κάποιος είναι κουρασμένος, ζητά ενέργεια και κατά συνέπεια υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες βέβαια δεν ικανοποιούν για αρκετό χρονικό διάστημα το αίσθημα του κορεσμού.

Επιπλέον, η στέρηση ύπνου, έχει την τάση να διαβρώνει τον αυτοέλεγχο, καθιστώντας πιο πιθανό να επιλέξετε ένα κέικ αντί για ένα καρότο. Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους.

Αρρωσταίνετε συνέχεια

Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να σας κάνει πιο ευάλωτους σε μολύνσεις και ιούς, συγκριτικά με κάποιους άλλους που είναι ξεκούραστοι.

Σε μία μελέτη, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι από τους συμμετέχοντες κοιμούνταν λιγότερο από 7 ώρες κάθε βράδυ μέσα σε μία εβδομάδα, είχαν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα ασθενειών, από εκείνους που απολάμβαναν 8 ή και περισσότερες ώρες ύπνου.

Ο λόγος είναι ότι η έλλειψη ύπνου προκαλεί εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος, κάνοντας πρόσφορο το έδαφος για ιώσεις, βακτήρια, μολύνσεις κλπ.

Διαβάστε επίσης:

Ο λιγότερος ύπνος συνεπάγεται περισσότερο φαγητό

Ιδανικές ώρες ύπνου ανά ηλικία – Η νέα οδηγία (πίνακας)