ΥΓΕΙΑ

Ισχιαλγία: Ποια είναι τα 5 βασικά συμπτώματα

Με τον όρο ισχιαλγία περιγράφεται ο πόνος που εκδηλώνεται κατά μήκος του ισχιακού νεύρου, το οποίο ξεκινά από την οσφυϊκή μοίρα και διαπερνά τους γοφούς, τους γλουτούς και τα πόδια. Συνήθως, η ισχιαλγία εκδηλώνεται μόνο στη μία πλευρά του σώματος.

Ισχιαλγία: Ποια είναι τα 5 βασικά συμπτώματα

Η ισχιαλγία οφείλεται συνήθως στο σχηματισμό κήλης σε κάποιο μεσοσπονδύλιο δίσκο ή σε σπονδυλική στένωση, με αποτέλεσμα να συμπιέζεται τμήμα του ισχιακού νεύρου.

Πώς θα καταλάβετε αν ο πόνος είναι νευρολογικής φύσεως και όχι άλλης αιτιολογίας (π.χ. μυϊκός); Παρακάτω θα δείτε ποια είναι τα 5 βασικά συμπτώματα της ισχιαλγίας.

1. Αδυναμία στο γόνατο

Το ισχιακό νεύρο είναι το μεγαλύτερο νεύρο του σώματος. Η συμπίεση τμήματος του νεύρου συνοδεύεται από ενοχλήσεις όπως ο πόνος, το μούδιασμα και η αδυναμία στο πάσχον πόδι.

2. Πόνος κατά το περπάτημα

Η ισχιαλγία εκδηλώνεται σχεδόν με τα ίδια συμπτώματα όπως το σύνδρομο απιοειδούς μυός, με τη διαφορά ότι το δεύτερο πλήττει συνήθως αθλητές, μαραθωνοδρόμους και γενικότερα άτομα που έχουν επιλέξει το τρέξιμο ως μορφή άσκησης.

3. Απουσία πόνου κατά την άσκηση πίεσης

Εάν εκδηλώνεται πόνος κατά την άσκηση πίεσης (πίεση ισοδύναμη με 2 έως 5 κιλά) στους μύες της οσφυϊκής μοίρας, τότε το πρόβλημα προκύπτει πιθανώς από τους μύες και όχι από το ισχιακό νεύρο.

4. Αδυναμία ανύψωσης του πάσχοντος άκρου

Ένα απλό τεστ που χρησιμοποιούν οι γιατροί για να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη οσφυαλγίας είναι το εξής: Ξαπλώνετε με τα πόδια τεντωμένα και σηκώνετε το πάσχον πόδι σε γωνία μεταξύ 30 και 70 μοιρών. Εάν εκδηλώνεται πόνος που ακτινοβολεί σε όλο το πόδι, κάτω από το γόνατο και/ή έως τα δάχτυλα του ποδιού, το σύμπτωμα οφείλεται πιθανότατα σε ισχιαλγία λόγω κήλης.

5. Συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα

Σπανιότερα, στους ασθενείς με ισχιαλγία παρατηρείται απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης και του εντέρου και στην περίπτωση αυτή επιβάλλεται άμεση ιατρική παρέμβαση.

Διαβάστε επίσης:

Ενοχλήσεις στο γόνατο: Ποια προβλήματα φανερώνουν
Τι μπορείτε να κάνετε για τους πόνους της ισχιαλγίας