ΥΓΕΙΑ

Πόσα ml αλκοόλ καθημερινά είναι αρκετά για να αυξήσουν τις πιθανότητες εγκεφαλικού

Σίγουρα γνωρίζετε ότι η υψηλή πίεση του αίματος και ο διαβήτης αυξάνουν κατά πολύ τον κίνδυνο του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πόσα ml αλκοόλ καθημερινά είναι αρκετά για να αυξήσουν τις πιθανότητες εγκεφαλικού

Μία μελέτη, όμως, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Stroke, δείχνει ότι η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ, στη μέση ηλικία, αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 34%.

Σύμφωνα με τους ερευνητές από την Τσεχία, τη Σουηδία και τις ΗΠΑ, με επικεφαλής την στατιστικολόγο Πάβλα Καντλέσοβα του Διεθνούς Κέντρου Κλινικής Έρευνας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αγία Άννα» στην Τσεχία, ένα μεγάλο ποτήρι κρασί την ημέρα, δηλαδή 250 ml, είναι αρκετό για να αυξηθεί σημαντικά ο κίνδυνος.

Και άλλες μελέτες στο παρελθόν έχουν συσχετίσει το αλκοόλ με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που επισημαίνει τις διαφορές ανάλογα με την ηλικία.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι μέχρι την ηλικία των 75 ετών, το αλκοόλ ήταν ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ μετά τα 75 η υπέρταση και ο διαβήτης έπαιζαν τον σημαντικότερο ρόλο.

Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες με βαριά κατανάλωση αλκοόλ στα 50 και τα 60 τους ήταν πιθανό να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο σε περίπου 5 χρόνια νωρίτερα από ό, τι εκείνοι που δεν έπιναν πολύ.

Για τους παραπάνω λόγους, οι ειδικοί συστήνουν στους μεσήλικες άνδρες να μην πίνουν πάνω από δύο ποτήρια αλκοόλ την ημέρα και στις γυναίκες να μην πίνουν πάνω από ένα ποτήρι.

Το αλκοόλ «αραιώνει» το αίμα και αυξάνει την πιθανότητα για αιμορραγικό εγκεφαλικό. Στην πραγματικότητα μειώνει τη θρόμβωση. Από την άλλη μεριά, το αλκοόλ, σε μέτρια ποσότητα, μειώνει τα καρδιακά εμφράγματα που προκαλούνται από τη θρόμβωση.

Διαβάστε επίσης:

Τεστ: Δείτε αν καταναλώνετε περισσότερους υδατάνθρακες απ' όσο πρέπει

Τροφές και ποτά που καταστρέφουν τις αρθρώσεις σου

Το απίστευτο κόλπο για να γλιτώνετε θερμίδες από την πίτσα!