ΥΓΕΙΑ

Παλμοί καρδιάς: 7 πράγματα που δείχνουν για την υγεία σας

H καρδιά κάθε ανθρώπου μπορεί να χτυπά με διαφορετικό ρυθμό. Αν έχετε μεταξύ 60 και 85 είστε εντός των φυσιολογικών ορίων. Αν όμως διαπιστώσετε σοβαρές αποκλίσεις, είναι πιθανό να οφείλονται σε κάποιο παθολογικό αίτιο.

Παλμοί καρδιάς: 7 πράγματα που δείχνουν για την υγεία σας

Η ταχυκαρδία και η βραδυκαρδία είναι ένα μέσο για να σας πει το σώμα σας κάτι από τα παρακάτω:

Στρες

Το χρόνιο στρες ανεβάζει τους παλμούς και την αρτηριακή πίεση και βάζει τον οργανισμό σε κατάσταση συναγερμού.
Προσοχή: οι αυξημένοι παλμοί και η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν είναι το ίδιο πράγμα και δεν είναι απαραίτητο να συνυπάρχουν. Οι αυξημένοι παλμοί όμως αυξάνουν τις πιθανότητες για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Διαβήτης ή προδιαβήτης

Οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει αν οι υψηλοί παλμοί προκαλούν διαβήτη ή το αντίστροφο, πρόσφατες μελέτες όμως επιβεβαιώνουν τη σύνδεση των δύο καταστάσεων. Οι άνθρωποι που αναπτύσσουν διαβήτη είναι λιγότερο ενεργητικοί και έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν στεφανιαία νόσος και υψηλή αρτηριακή πίεση, παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την καρδιά.

Καρδιακή δυσλειτουργία

Η καρδιά αποτελεί ένα ηλεκτρικό σύστημα, ένα δίκτυο μέσω του οποίου μεταδίδονται οι παλμοί. Οι αργοί παλμοί (βραδυκαρδία), μπορεί να υποδεικνύουν μια δυσλειτουργία. Οι άνθρωποι που έχουν βραδυκαρδία, αισθάνονται συνήθως ζαλάδες. Ο γιατρός μπορεί να εντοπίσει τη βλάβη υποβάλλοντάς σας σε ένα απλό ηλεκτροκαρδιογράφημα.

bigstock Heart Beat Green 1858324

Κακή φυσική κατάσταση

Η καρδιά είναι ένας μυς και για να αποδώσει σωστά χρειάζεται άσκηση. Η αδράνεια και η παχυσαρκία επιβαρύνουν τη λειτουργία της. Όταν ο άνθρωπος έχει παραπανίσια κιλά, η καρδιά πρέπει να δουλέψει περισσότερο για να φτάσει το αίμα στον προορισμό του. Αυτό συνεπάγεται περισσότερους καρδιακούς παλμούς.
Στον αντίποδα, η υπερβολική άσκηση επίσης επηρεάζει τη λειτουργία. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί αθλητές έχουν κάτω από 60 παλμούς το λεπτό.

Διάφορα φάρμακα

Κάποια φάρμακα όπως οι Β αναστολείς μπορεί να μειώσουν τους παλμούς της καρδιάς. Αυτό δεν είναι πάντα επικίνδυνο, αλλά πρέπει να το συζητήσετε με τον γιατρό σας.
Αντίθετα φάρμακα που περιέχουν καφεΐνη, όπως κάποια αναλγητικά ή για τον πονοκέφαλο, μπορεί να αυξήσουν τους παλμούς.

Είστε αφυδατωμένοι ή πολύ ενυδατωμένοι

Οι ηλεκτρολύτες στο σώμα συνδέονται με τους καρδιακούς παλμούς. Αν πίνετε είτε υπερβολικά υγρά είτε ελάχιστα, διαταράσσεται η ισορροπία των ηλεκτρολυτών και η χημεία του οργανισμού. Χαμηλά επίπεδα καλίου, ασβεστίου και μαγνησίου μπορεί να προκαλέσουν αρρυθμίες και ταχυκαρδία.

Προβλήματα θυρεοειδούς

Ο θυρεοειδής αδένας παράγει ορμόνες που βοηθούν στη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Αν έχετε υποθυρεοειδισμό, είναι πιθανό να έχετε λίγους παλμούς, ενώ ο υπερθυρεοειδισμός είναι πιθανό να αυξάνει τους παλμούς. Ελέγξτε το θυρεοειδή σας με εξετάσεις αίματος.

Διαβάστε επίσης:

Προσοχή: 10 σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά με την καρδιά σας

Έμφραγμα: Δείτε ποιες είναι οι πιθανότητες να επιβιώσετε ανάλογα με τα κιλά σας

Πότε οι αδύνατοι κινδυνεύουν από την καρδιά τους