ΥΓΕΙΑ

Φλεγμονή: Πώς επηρεάζει εγκέφαλο, αρθρώσεις, καρδιά (γράφημα)

Η φλεγμονή είναι μια εξαιρετικά χρήσιμη βιολογική διεργασία, καθώς είναι απαραίτητη για να αντιμετωπίσει το ανοσοποιητικό σύστημα παθογόνους μικροοργανισμούς.

Φλεγμονή: Πώς επηρεάζει εγκέφαλο, αρθρώσεις, καρδιά (γράφημα)

Όταν όμως είναι χρόνια και ανεξέλεγκτη, επηρεάζει αρνητικά κάθε σύστημα και όργανο του σώματος.

prevention inflamation

- Μαλλιά: Η φλεγμονή προκαλεί ή επιδεινώνει την αλωπεκία και άλλες μορφές τριχόπτωσης.

- Εγκέφαλος: Η φλεγμονή «επιτίθεται» στα κέντρα απόλαυσης και ανταμοιβής του εγκεφάλου. Για το λόγο αυτό, η φλεγμονή έχει συνδεθεί με την κατάθλιψη, το άγχος, τα προβλήματα συγκέντρωσης και την κόπωση.

- Πνεύμονες: Η φλεγμονή συμβάλλει στην απόφραξη των αεραγωγών και τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται προβλήματα στην αναπνοή και να αυξάνεται ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου.

- Καρδιά: Η χρόνια φλεγμονή προωθεί τη συσσώρευση πλάκας στα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφράγματος.

- Αρθρώσεις: Μία από τις συνηθέστερες μορφές οστεοαρθρίτιδας προσβάλλει κυρίως τις γυναίκες μέσης ηλικίας και πλήττει πρωτίστως τις αρθρώσεις των δαχτύλων στα χέρια. Επίσης, παράγοντες που προωθούν τις φλεγμονές (όπως η αποχή από τη σωματική άσκηση και η κακή διατροφή) επιδεινώνουν τον πόνο στα γόνατα λόγω αρθρίτιδας.

- Γαστρεντερικό: Η ήπια φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και άλλες γαστρεντερικές διαταραχές.

- Πόδια: Η ουρική αρθρίτιδα, μια μορφή επίπονης φλεγμονής που προκύπτει λόγω συσσώρευσης ουρικού οξέος στις αρθρώσεις, πλήττει κυρίως τα πόδια και ειδικά το μεγάλο δάχτυλο.

Διαβάστε επίσης:

Οι 10 κορυφαίες αντιφλεγμονώδεις τροφές

Τρία σημάδια χρόνιας φλεγμονής στο σώμα

Ποιες κακές συνήθειες προκαλούν φλεγμονές στον οργανισμό