ΥΓΕΙΑ

Υψηλά τα ποσοστά κατάθλιψης στα άτομα με ψωρίαση

Μία χρόνια, φλεγμονώδη δερματοπάθεια, η οποία είναι εξαιρετικάεμφανής στον ασθενή και ταυτόχρονα ανίατη, είναι η ψωρίαση, νόσος, η οποία συχνά είναιπολύ επώδυνη και συνδέεται με πολλαπλά σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα,όπως κατάθλιψη.
Υψηλά τα ποσοστά κατάθλιψης στα άτομα με ψωρίαση

Μία χρόνια, φλεγμονώδη δερματοπάθεια, η οποία είναι εξαιρετικάεμφανής στον ασθενή και ταυτόχρονα ανίατη, είναι η ψωρίαση, νόσος, η οποία συχνά είναιπολύ επώδυνη και συνδέεται με πολλαπλά σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα,όπως κατάθλιψη.

Υπάρχει πλέον ομολογουμένως ανάγκη για βελτιωμένα θεραπευτικά πρότυπα γιακάθε ασθενή που ζει με την ψωρίαση σήμερα στην Ευρώπη. Προκειμένου ναανταποκριθεί σε αυτή την ανάγκη, η Ευρωπαϊκή Ομάδα Εργασίας Ειδικών στην ΥγειονομικήΠερίθαλψη στην Ψωρίαση παρουσίασε πρόσφατα ένα πανευρωπαϊκό πλαίσιο (ΛευκήΒίβλος) για τη βελτίωση των προτύπων της υγειονομικής περίθαλψης για τουςασθενείς, ιδίως όσον αφορά στην πρόσβαση στη σωστή στοχευμένη θεραπεία, η οποίαείναι κατάλληλη για τη σοβαρότητα της ασθένειάς τους.

Σήμερα, 125 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παρουσιάζουνψωρίαση, ενώ στην Ευρώπη πάσχουν περίπου 11 εκατομμύρια άνθρωποι. Είναιχαρακτηριστικό, ότι το ετήσιο κόστος της ψωρίασης στις ΗΠΑ ξεπερνά τα 3 δισ.δολάρια, με ασθενείς που αγγίζουν τα 5 έως 7,5 εκατ. Τα 4 εκατ. ασθενείς,αξίζει να σημειωθεί ότι, είναι κάτω από 30 ετών. Στην Ελλάδα, οι ασθενείς μεψωρίαση ανέρχονται σε 250.000.


Ενας στους 50 ανθρώπους υποφέρει από ψωρίαση και μπορεί να έχει ιδιαίτερα βαθύκαι αρνητικό αντίκτυπο στην ζωή του, καθώς ποσοστό 5,5% του ψωριασικούπληθυσμού εμφανίζει τάσεις αυτοκτονίας. Η προκατάληψη του περιβάλλοντος μπορείνα οδηγήσει σε κοινωνικό αποκλεισμό, χαμηλή αυτοεκτίμηση και κατάθλιψη. Πολλοίείναι εκείνοι που λανθασμένα θεωρούν τη νόσο μεταδοτική και ζητούν από τουςασθενείς να απομακρυνθούν από τις πισίνες και τα κομμωτήρια.


Η ψωρίαση αποτελεί χρόνια φλεγμονώδη δερματοπάθεια, η οποία πλήττειπερίπου το 2% του πληθυσμού. Εκδηλώνεται υπό μορφή ερυθηματωδών πλακών,οι οποίες καλύπτονται από αργυρόχρωμα λέπια. Οι ψωριασικές βλάβες συνήθωςεντοπίζονται στους αγκώνες, στα γόνατα και το τριχωτό της κεφαλής.

Πρόκειται για μία πολυαιτιολογική ασθένεια- τονίζουν οι ασθενείς- ηοποία έχει βασικό χαρακτηριστικό τον χαμελαιοντισμό ενώ και ηκληρονομικότητα παίζει κυρίαρχο ρόλο.

Η πιο συνηθισμένη μορφή ψωρίασης είναι η λεγόμενη κατά πλάκας, ενώόσοι ασθενείς χάσουν την ζωή τους από επιπλοκές της ασθένειας, συνήθωςκαταλήγουν από ηλεκτρολυτικές διαταραχές. Το 20% των ασθενών, επιβαρύνονται απότον ήλιο και την υγρασία, ενώ σοβαρό ρόλο στην εξέλιξη της ψωρίασηςδιαδραματίζουν οι λοιμώξεις, τα φάρμακα, το αλκοόλ και το κάπνισμα. Επίσης, ηπαχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, το έμφραγμα του μυοκαρδίου, οδιαβήτης και τα αυξημένα καρδιαγγειακά ενοχοποιούνται για συνοσηρότητα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το 40% των ασθενών δεν συμμορφώνεται μετη θεραπεία, με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται το επιθυμητό θεραπευτικόαποτέλεσμα.


Η πρόεδρος του Συλλόγου Ψωριασικών «Καλυψώ» κυρία Ευαγγελία Ανθηαναφέρεται στην ψυχολογία των ασθενών, η οποία εμφανίζει αρνητικούς δείκτεςιδιαίτερα στους άνδρες με συχνά φαινόμενα αυτοκτονιών. «Στο σημείο εκείνο που πρέπεινα δουλέψουμε», σημειώνει, «είναι η συνέπεια που πρέπει να ακολουθήσουν οιασθενείς αναφορικά με τις θεραπείες τους. Θα πρέπει να πεισθούν για τη θεραπείατους και να μην απογοητεύονται εάν τα αποτελέσματα δεν είναι άμεσα».

Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 2004, σήμερα μετρά 300 μέλη και πραγματοποιείψυχολογική στήριξη και βιωματικά εργαστήρια. Στόχος, σύμφωνα με την κυρία Ανθη,είναι να δημιουργηθούν παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου οι ασθενείςνα έχουν εύκολη πρόσβαση τόσο στην ενημέρωση όσο και στις θεραπείες