ΥΓΕΙΑ

Σκολίωση: Η διάγνωση, ο κηδεμόνας και η χειρουργική επέμβαση

Η σκολίωση είναι μιαπάθηση κατά την οποία η σπονδυλική στήλη στην εφηβική ηλικία κάμπτεται καιστρέφεται κατά τον άξονα της δηλ. το παιδί εμφανίζει μια πλάτη, η οποία δενείναι ίσια, πολλές φορές καμπουριάζει και ο ένας ώμος όταν στέκεται σε στάσηπροσοχής είναι πιο χα
Σκολίωση: Η διάγνωση, ο κηδεμόνας και η χειρουργική επέμβαση

Η σκολίωση είναι μιαπάθηση κατά την οποία η σπονδυλική στήλη στην εφηβική ηλικία κάμπτεται καιστρέφεται κατά τον άξονα της δηλ. το παιδί εμφανίζει μια πλάτη, η οποία δενείναι ίσια, πολλές φορές καμπουριάζει και ο ένας ώμος όταν στέκεται σε στάσηπροσοχής είναι πιο χαμηλά από τον άλλο. Αντίθετα από ότι πιστεύεται η σκολίωσηδεν έχει σχέση με το σχολείο και την θέση της τσάντας που κουβαλάει έναςμαθητής. Είναι αγνώστου αιτιολογίας και κληρονομική.

Εμφανίζεται στην ηλικίατων 10-11 ετών και σταματάει να χειροτερεύει όταν ωριμάσει ο σκελετός τουπαιδιού στην ηλικία των 17 ετών. Πολλοί γονείς αντιλαμβάνονται την σκολίωση τουπαιδιού τους όταν ήδη αυτή έχει εξελιχθεί και έχουν τύψεις ότι αν είχαν πάειστον γιατρό θα είχαν προλάβει την επιδείνωση. Η πάθηση όμως ανεξαρτήτως τηςεγκαίρου προγνώσεως ή όχι ακολουθεί την δικιά της εξελικτική πορεία και ουδόλωςεπηρεάζεται από την θέληση του γιατρού να την θεραπεύσει. Παρόλα αυτά ο έλεγχοςτου παιδιού για σκολίωση είναι μια σημαντική υπόθεση. Ο γιατρός αφού διαγνώσειτην σκολίωση, την παρακολουθεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα και μέχρι ναωριμάσει ο σκελετός του παιδιού. Σε μικρές γωνιώσεις σκολιώσεως εκτός τηςγυμναστικής δεν χρειάζεται κάποια άλλη αντιμετώπιση.

Αντιθέτως σε περιπτώσειςταχείας επιδεινώσεως και σε μεγαλύτερες γωνίες η χρήση κηδεμόνος είναιεπιβεβλημένη. Ο κηδεμών δεν έχει την έννοια της διορθώσεως της σκολιώσεως αλλάτης διατηρήσεως ευκάμπτου της σπονδυλικής στήλης. Ο λόγος είναι ότι ο γιατρόςδεν μπορεί να ξέρει εκ των προτέρων σε ποια γωνίωση θα σταθεροποιηθεί ησπονδυλική στήλη και αν χρειαστεί να αντιμετωπίσει χειρουργικά την πάθηση μιασπονδυλική στήλη που έχει χάσει την ευλυγισία της, δεν μπορεί ναχειρουργηθεί.

Οι γονείς των παιδιώνμετά την ηλικία των11 ετών είναι χρήσιμο να παρατηρούν την στάση του σώματοςτου παιδιού τους από μπροστά και από πίσω όταν το παιδί στέκεται σε στάσηπροσοχής. Η μέση πρέπει να είναι συμμετρική και από τις δύο πλευρές όπως θαέβλεπε κανείς ένα βιολοντσέλο. Δεν πρέπει το παιδί να καμπουριάζει και οι ώμοιπρέπει να είναι στο ίδιο ύψος και οι δύο. Αν παρατηρήσουμε το οτιδήποτε χρήσιμοείναι να βγουν ακτινογραφίες σπονδυλικής στήλης σε όρθια θέση και εν συνεχείανα επισκεφθούν τον γιατρό.

Νικόλαος Γρανίτσας

ΔιευθυντήςΟρθοπεδικής Κλινικής Νοσοκομείου Metropolitan