ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Οι ξένες γλώσσες καθυστερούν την εκδήλωση άνοιας

Οι ξένες γλώσσες καθυστερούν την εκδήλωση άνοιας
Νέα έρευνα επιβεβαιώνει τα οφέλη της εκμάθησης ξένων γλωσσών ώστε να προστατευθούμε από ποικίλες μορφές άνοιας.
Νέα έρευνα επιβεβαιώνει τα οφέλη της εκμάθησης ξένων γλωσσών ώστε να προστατευθούμε από ποικίλες μορφές άνοιας.
 
Παλαιότερες μελέτες που είχαν διεξαχθεί στον Καναδά σε άτομα με Αλτσχάιμερ είχαν δείξει ότι τα άτομα που μιλούν πολύ καλά δύο γλώσσες εμφανίζουν συμπτώματα άνοιας τέσσερα ή πέντε χρόνια αργότερα σε σχέση με τους μονόγλωσσους. Παράλληλα, πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Penn State έδειξε ότι τα άτομα που γνωρίζουν ξένες γλώσσες αναπτύσσουν μεγαλύτερη νοητική ευελιξία.
 
Ο Τόμας Μπακ από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στη Σκωτία θέλησε να επιβεβαιώσει εάν τα ευρήματα οφείλονται αποκλειστικά στο γλωσσικό παράγοντα ή αν η καθυστέρηση στην εκδήλωση άνοιας πηγάζει από το μορφωτικό επίπεδο και τη μετανάστευση (τα περισσότερα δίγλωσσα άτομα που ζουν στο Τορόντο του Καναδά, όπου πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες μελέτες, προέρχονταν από οικογένειες μεταναστών). Επίσης, ήθελε να διαπιστώσει εάν τα άτομα με άλλες μορφές άνοιας εκτός του Αλτσχάιμερ μπορούν να επωφεληθούν από τις ξένες γλώσσες.
 
Σε συνεργασία με τη Σιρβάνα Αλλάντι, νευρολόγο από το Ινστιτούτο Ιατρικών Επιστημών Nizam στην Ινδία (NIMSH), ο Μπακ πραγματοποίησε σχετική μελέτη.
 
Οι δύο ερευνητές συνέκριναν την ηλικία εμφάνισης των συμπτωμάτων άνοιας σε περίπου 650 άτομα που επισκέφθηκαν το NIMSH σε περίοδο έξι ετών. Περίπου οι μισοί εξ αυτών ήταν δίγλωσσοι.
 
Τα συμπτώματα για αυτήν την ομάδα ασθενών ξεκίνησαν να εκδηλώνονται περίπου 4,5 χρόνια αργότερα σε σύγκριση τους μονόγλωσσους ασθενείς, επιβεβαιώνοντας τα παλαιότερα ευρήματα.
 
Η μελέτη των δύο ερευνητών δημοσιεύθηκε στο επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας Neurology.
 

BEST OF NETWORK

PlusQueen