ΥΓΕΙΑ

Οι ξένες γλώσσες καθυστερούν την εκδήλωση άνοιας

Νέα έρευναεπιβεβαιώνει τα οφέλη της εκμάθησης ξένων γλωσσών ώστε να προστατευθούμε απόποικίλες μορφές άνοιας.
Οι ξένες γλώσσες καθυστερούν την εκδήλωση άνοιας

Νέα έρευναεπιβεβαιώνει τα οφέλη της εκμάθησης ξένων γλωσσών ώστε να προστατευθούμε απόποικίλες μορφές άνοιας.








Παλαιότερες μελέτεςπου είχαν διεξαχθεί στον Καναδά σε άτομα με Αλτσχάιμερ είχαν δείξει ότι ταάτομα που μιλούν πολύ καλά δύο γλώσσες εμφανίζουν συμπτώματα άνοιας τέσσερα ήπέντε χρόνια αργότερα σε σχέση με τους μονόγλωσσους. Παράλληλα, πρόσφατη μελέτηαπό το Πανεπιστήμιο Penn State έδειξε ότι τα άτομα που γνωρίζουν ξένες γλώσσες αναπτύσσουν μεγαλύτερη νοητική ευελιξία .







Ο Τόμας Μπακ απότο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στη Σκωτία θέλησε να επιβεβαιώσει εάν ταευρήματα οφείλονται αποκλειστικά στο γλωσσικό παράγοντα ή αν η καθυστέρηση στηνεκδήλωση άνοιας πηγάζει από το μορφωτικό επίπεδο και τη μετανάστευση (ταπερισσότερα δίγλωσσα άτομα που ζουν στο Τορόντο του Καναδά, όπουπραγματοποιήθηκαν οι πρώτες μελέτες, προέρχονταν από οικογένειες μεταναστών). Επίσης,ήθελε να διαπιστώσει εάν τα άτομα με άλλες μορφές άνοιας εκτός του Αλτσχάιμερμπορούν να επωφεληθούν από τις ξένες γλώσσες.







Σε συνεργασία μετη Σιρβάνα Αλλάντι, νευρολόγο από το Ινστιτούτο Ιατρικών Επιστημών Nizam στηνΙνδία (NIMSH), ο Μπακ πραγματοποίησε σχετική μελέτη.







Οι δύο ερευνητές συνέκριναντην ηλικία εμφάνισης των συμπτωμάτων άνοιας σε περίπου 650 άτομα που επισκέφθηκαντο NIMSH σε περίοδο έξι ετών. Περίπου οι μισοί εξ αυτών ήταν δίγλωσσοι.







Τα συμπτώματα γιααυτήν την ομάδα ασθενών ξεκίνησαν να εκδηλώνονται περίπου 4,5 χρόνια αργότερασε σύγκριση τους μονόγλωσσους ασθενείς, επιβεβαιώνοντας τα παλαιότερα ευρήματα.





Η μελέτη των δύο ερευνητών δημοσιεύθηκε στο επίσημοπεριοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας Neurology.