ΥΓΕΙΑ

Κυφοπλαστική και κατάγματα οστεοπόρωσης

Άριστα  αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των καταγμάτων(κυρίως οστεοπορωτικών) της σπονδυλικής στήλης έχει η εφαρμογή τηςκυφοπλαστικής και στη χώρα μας τα τελευταία δέκα χρόνια.
Κυφοπλαστική και κατάγματα οστεοπόρωσης

Άριστα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των καταγμάτων(κυρίως οστεοπορωτικών) της σπονδυλικής στήλης έχει η εφαρμογή τηςκυφοπλαστικής και στη χώρα μας τα τελευταία δέκα χρόνια.

Τοποσοστό επιτυχίας της επέμβασης ,όσον αφορά τον ισχυρό πόνο, ξεπερνά το 95% ,ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζονται οριστικά και τα συνεπακόλουθα προβλήματα τουασθενούς όπως η αναπνευστική δυσλειτουργία, η καθήλωση στο κρεβάτι, ηψυχολογική κατάπτωση κ,λ,π.

Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της μεθόδου,( που είναι ελάχιστα επεμβατικήκαι απαιτεί τομή στο δέρμα μόλις ενός χιλιοστού), στη χώρα μας παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο 27ο Πανελλήνιο ΣυνέδριοΝευροχειρουργικής.

«Ηκυφοπλαστική «παντρεύει» την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας με την δεξιότητα και ικανότητα του νευροχειρουργούσπονδυλικής στήλης και έχει άριστα αποτελέσματα» αναφέρει ονευροχειρουργός-χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης κ Ιωάννης Πολυθοδωράκης,Γραμματέας της Παγκόσμιας Εταιρείας Σπονδυλικής Στήλης, που εφαρμόζει τη μέθοδοστην Ελλάδα από το 2004 και προσθέτει: «Είναιμια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος και απαιτεί χειρουργική τομή μόλις ενόςχιλιοστού και νοσηλεία για τον ασθενή λιγότερο από 24 ώρες».

ΚΥΦΟΠΛΑΣΤΙΚΗ : ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΜΕΘΟΔΟΣ

Πριναπό την χειρουργική επέμβαση ο ασθενής υποβάλλεται σε ψηφιακή τρισδιάστατη απεικόνιση (Αξονική- ΜαγνητικήΤομογραφία), προκειμένου να γίνει ακριβής καταγραφή του κατάγματος τουσπονδύλου.

Στη συνέχεια ο εξειδικευμένος χειρουργός από τομή ενός χιλιοστού στο δέρμα και με τηβοήθεια της ακτινοσκοπικής καθοδήγησης προσεγγίζει το κάταγμα. Με βελόναεισάγει ένα ειδικό μπαλόνι στο σπονδυλικό κάταγμα το οποίο εκτεινόμενοανατάσσει το κάταγμα και δημιουργεί μια κοιλότητα μέσα στον σπόνδυλο.Ακολουθεί έγχυση ειδικού σκληρυντικούυλικού στην κοιλότητα του σπονδύλου και το μπαλόνι απομακρύνεται.

«Ηόλη επέμβαση διαρκεί περίπου 15 λεπτά για κάθε κάταγμα σπονδύλου. Ο πόνος τουκατάγματος υποχωρεί αμέσως. Ο ασθενής, μετά την επέμβαση, παραμένει για λίγουπό παρακολούθηση στο χώρο ανάνηψης» τονίζει ο κ Πολυθοδωράκης και καταλήγει «Λίγη ώρα μετά την επέμβαση οασθενής κινητοποιείται πλήρως και στο Νοσοκομείο παραμένει λιγότερο από 24 ώρες».

Σύμφωναμε στατιστικά στοιχεία οι ασθενείς έχουνάμεση ανακούφιση από τον πόνο σε ποσοστό που ξεπερνά το 95% , ενώ με τηνκυφοπλαστική αντιμετωπίζουν και τα συνεπακόλουθα προβλήματα που προκαλεί τοκάταγμα του σπονδύλου .

Στο σπίτι ο ασθενής μπορεί να επανέλθει στιςσυνήθεις δραστηριότητες του άμεσα χωρίς να χρειάζεται παραμονή στο κρεβάτι ήεφαρμογή ζωνών και κηδεμόνων . Ωστόσο ενέργειες που απαιτούν αυξημένηπροσπάθεια π.χ. σήκωμα μεγάλου βάρους ,πρέπει να αποφεύγοντα για τουλάχιστονέξι εβδομάδες.

Οι ασθενείς με επώδυνα οστεοπορωτικά κατάγματα( παρατεταμένα προβλήματα πόνου, δυσκολία στις καθημερινές δραστηριότητες καισυνεχώς επιδεινούμενη κύφωση) είναι αυτοί που μπορούν να επωφελούνται σχεδόν σεόλες τις περιπτώσεις.

ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΤΙΚΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ

Ηοστεοπόρωση είναι χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών κατά την οποία παρατηρείται σταδιακή μείωση τηςπυκνότητας και ποιότητάς τους, με αποτέλεσμα αυτά με την πάροδο του χρόνου ναγίνονται πιο εύθραυστα και λεπτά. Έτσι προκαλείται αυξανόμενος κίνδυνος κατάγματος των οστών, καθώς μειώνεται ηανθεκτικότητα και η ελαστικότητά τους.

Σύμφωναμε επιστημονικές μελέτες στις Η.Π.Α. το 29% των γυναικών, και το 18% των ανδρών ηλικίας 45-79 χρόνωνπαρουσιάζουν κάποιου βαθμού οστεοπόρωση.

Σύμφωναμε στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η πάθηση προσβάλλειμία στις τρείς γυναίκες ηλικίας 60-70 χρόνων και δύο στις τρεις ηλικίας άνω των80 ετών.

Σήμεραστη Ελλάδα υπολογίζεται πως περίπου 400.000 γυναίκες άνω των 50 χρόνων πάσχουναπό βαριά οστεοπόρωση της σπονδυλικής στήλης που συνοδεύεται από κατάγματασπονδύλων. Ο αντίστοιχος αριθμός ανδρών με βαριά οστεοπόρωση υπολογίζεται σεπερίπου 50000.

ΣτιςΗ.Π.Α. έχει υπολογισθεί ότι κάθε χρόνο συμβαίνουν 1.500.000 νέα κατάγματα λόγωοστεοπόρωσης . Τα 750.000 από αυτά συμβαίνουν στην Σπονδυλική Στήλη.

Όταν σε ένα σπόνδυλο συμβαίνει κάταγμα, τοσύνηθες ορθογώνιο σχήμα του οστού συμπιέζεται προκαλώντας πόνο. Αυτά τασυμπιεστικά κατάγματα μπορεί να συμβαίνουν σε ένα ή σε περισσότερους σπονδύλουςστην σπονδυλική στήλη και είναι σύνηθες επακόλουθο της οστεοπόρωσης.

Μέχριπριν από μερικά χρόνια τα κατάγματα αυτάαντιμετωπιζόντουσαν με κατάκλιση, αναλγητικά φάρμακα και κηδεμόνες ΣπονδυλικήςΣτήλης.