ΥΓΕΙΑ

Η βιταμίνη D προστατεύει όσους έχουν κάνει μεταμόσχευση ήπατος

Η μεταμόσχευση ήπατος μπορεί να δώσει ελπίδα για ζωή σε ασθενείςμε νεφρική ανεπάρκεια.

Η βιταμίνη D προστατεύει όσους έχουν κάνει μεταμόσχευση ήπατος

Η μεταμόσχευση ήπατος μπορεί να δώσει ελπίδα για ζωή σε ασθενείςμε νεφρική ανεπάρκεια.

Ωστόσο, μία νέα έρευνα καταδεικνύει ότι, προκειμένου όσοιέχουν κάνει μεταμόσχευση να διατηρήσουν υγιές το νεφρό τους, θα πρέπει να λαμβάνουνβιταμίνη D.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της νέας αυτής έρευνας,τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό, σχετίζονται άμεσα με το πόσο καλά τα νεφράτων ασθενών καθαρίζουν το αίμα, το διάστημα μετά τη μεταμόσχευση.

Ασθενείς με χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D είχανσημαντικά περισσότερες πιθανότητες να απορρίψουν το μόσχευμα.

O επικεφαλής της μελέτης, Yoshitsugu Obi, διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο της Οσάκα,θέλησε να δει την επίδραση της συγκεκριμένης βιταμίνης στην πορεία των ασθενώνπου είχαν δεχτεί μόσχευμα.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν 264δέκτες μοσχευμάτων ήπατος και μέτρησαν τα επίπεδα της βιταμίνης D στοαίμα, αξιολογώντας τα ως επαρκή, μειωμένα και ανεπαρκή.

Εξέτασαν επίσης πόσο καλά το νεφρό επεξεργαζόταν το αίμα, καθώςκαι αν ο οργανισμός των ασθενών απέρριψε το μόσχευμα.

Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι τα επίπεδα της βιταμίνης D σχετίζονταν άμεσα με το πόσοκαλά το μόσχευμα επεξεργαζόταν το αίμα.

Μάλιστα, ασθενείς με ανεπαρκή ποσοστά βιταμίνηςD είχανπερσότερες πιθανότητες να έχουν αυξημένα επίπεδα κρεατινίνης, ένδειξη κακήςδυσλειτουργίας του νεφρού, νεφρική ανεπάρκεια σε τελικό στάδιο ή και ναπεθάνουν.

Ακόμη είχαν ιδιαίτερα αυξημένες πιθανότητες να απορρίψουν τονεφρό.

Η επίδραση της βιταμίνης D φάνηκε σε μεγάλο βαθμό σε ασθενείς πουείχαν κάνει μεταμόσχευση στα προηγούμενα 10 χρόνια από τη μελέτη.

Τέλος, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα χαμηλάεπίπεδα τα βιταμίνης D,ίσως είναι μία αρνητική ένδειξη για όσους πρόκειται να κάνουν μεταμόσχευσηήπατος.