ΥΓΕΙΑ

Η αϋπνία οδηγεί τους άνδρες στον πρόωρο θάνατο

Νέα έρευνα φέρνειστο φως την άμεση σχέση της αϋπνίας με τους ανεβασμένους δείκτες θνησιμότητας στουςάνδρες.

Η αϋπνία οδηγεί τους άνδρες στον πρόωρο θάνατο

Νέα έρευνα φέρνειστο φως την άμεση σχέση της αϋπνίας με τους ανεβασμένους δείκτες θνησιμότητας στουςάνδρες.

Η αϋπνία είναι ησυνηθέστερη διαταραχή του ύπνου και επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τονκόσμο. Ερευνητές από το Νοσοκομείο BWH της Μασαχουσέτης διαπίστωσαν ότιορισμένα συμπτώματα της διαταραχής σχετίζονται με τον πρόωρο θάνατο στους άνδρες.

«Η αϋπνία είναιένα συχνότατο πρόβλημα, ιδιαίτερα στον ενήλικο πληθυσμό, όμως η σχέση της μετον πρόωρο θάνατο δεν σαφής ήταν μέχρι τώρα», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης YanpingLi. «Η έρευνά μας δείχνει ότι οι άνδρες που αντιμετωπίζουν ορισμένα συμπτώματααϋπνίας παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου λόγω καρδιαγγειακής νόσου καιάλλων συναφών παθήσεων.»

Συγκεκριμένα, οιερευνητές αναφέρουν ότι η δυσκολία ύπνου και η κακή ποιότητα ύπνου είναι οι δύοβασικοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου.

Λαμβάνοντας υπ’όψιν παράγοντες όπως η ηλικία και η εκδήλωση χρόνιων παθήσεων, οι ερευνητέςκατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αϋπνία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου περίπουκατά 40%.

Τα ευρήματα της μελέτηςδημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Circulation, το οποίο εκδίδεται απότον Αμερικανικό Σύλλογο για την Καρδιά, και υποδεικνύουν ότι η κακή ποιότητατου ύπνου αποτελεί σημαντικότατο παράγοντα για την καλή υγεία και τη μακροζωία.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε τι προκαλεί την αϋπνία (βίντεο)

Η αντιμετώπιση της αϋπνίας "κλειδί" στη θεραπεία της κατάθλιψης λένε οι επιστήμονες