ΥΓΕΙΑ

Διέγερση εγκεφάλου με ηλεκτρισμό προκαλεί …αποφασιστικότητα

Η διάγνωση και η αντιμετώπιση της επιληψίας μέσω ηλεκτρικής διέγερσης τους εγκεφάλου,μπορεί να είναι το κλειδί για τη θεραπεία της κατάθλιψης ή της ενίσχυσης τηςπροσωπικότητας ατόμων που δεν είναι αποφασιστικά ή μαχητικά στις διεκδικήσειςτους.
Διέγερση εγκεφάλου με ηλεκτρισμό προκαλεί …αποφασιστικότητα

Η διάγνωση και η αντιμετώπιση της επιληψίας μέσω ηλεκτρικής διέγερσης τους εγκεφάλου,μπορεί να είναι το κλειδί για τη θεραπεία της κατάθλιψης ή της ενίσχυσης τηςπροσωπικότητας ατόμων που δεν είναι αποφασιστικά ή μαχητικά στις διεκδικήσειςτους.

Στο πλαίσιο μια εξέτασης ρουτίνας δύο ασθενών στοΠανεπιστήμιο Στάνφορντ στην Καλιφόρνια με με στόχο τον εντοπισμό περιοχών τουεγκεφάλου που προκαλούν επιληπτικές κρίσεις, οι ασθενείς εμφάνισαν μίαπροσωρινή αλλαγή στο χαρακτήρα τους και έγιναν πιο αποφασιστικοί και πιομαχητικοί.

Ο ένας από τους ασθενείς δήλωσε πως μετά την ηλεκτρικήδιέγερση του εγκεφάλου του αισθάνθηκε σαν να οδηγούσε το αυτοκίνητό του μέσα σεμια καταιγίδα. Ένιωσε ένα τρέμουλο στο στέρνο και αύξηση του καρδιακών παλμών.Ο ίδιος είπε: «αισθάνθηκα σαν να βρισκόμουν στα μισά του δρόμου οδηγώντας μέσασε μια ισχυρή καταιγίδα. Δεν υπήρχε τρόπος για να στρίψω και να γυρίσω πίσω,έπρεπε να συνεχίσω».

Όταν οι γιατροί ζήτησαν από τον εθελοντή να αναφέρει αν τοσυναίσθημα αυτό ήταν καλό ή κακό εκείνος απάντησε ότι «ήταν κυρίως θετικό.Αισθανόμουν ότι έπρεπε να προσπαθήσω πιο πολύ ώστε να τα καταφέρω».

Ο δεύτερος ασθενής είχε παρόμοια συναισθήματα, ένιωσε έντονηανησυχία σχετικά με το ότι θα συνέβαινε κάτι τρομερό αλλά αισθανόταν ότι έπρεπενα παλέψει και να μην παραδώσει τα όπλα.

Τα αποτελέσματα αυτής της δοκιμασίας δημοσιεύονται στηνεπιθεώρηση «Neuron» και όπως δηλώνουν οι ερευνητές, οι διαπιστώσεις αυτέςμπορούν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να αναπτύξουν θεραπείες για την κατάθλιψηκαι άλλες διαταραχές στις οποίες οι ασθενείς εμφανίζουν έλλειψη κινήτρου.