ΥΓΕΙΑ

Πόσοι είναι -τελικά- οι φυσιολογικοί παλμοί της καρδιάς

Μέχρι σήμερα γνωρίζουμε ότι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοίενός ενηλίκου, σε κατάσταση ηρεμίας, κυμαίνονται από  60 έως 100 το λεπτό.

Πόσοι είναι -τελικά- οι φυσιολογικοί παλμοί της καρδιάς

Μέχρι σήμερα γνωρίζουμε ότι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοίενός ενηλίκου, σε κατάσταση ηρεμίας, κυμαίνονται από 60 έως 100 το λεπτό.

Ωστόσο, μία ερευνητική ομάδα, που δημοσίευσε τη μελέτη της στο επιστημονικό περιοδικό «Journal ofEpidemiology & Community Health», θεωρεί ότι το ανώτερο όριο θα πρέπει ναεπανεξεταστεί.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνάς τους, όταν ο καρδιακόςπαλμός σε κατάσταση ηρεμίας βρίσκεται κοντά στο ανώτερο όριο, τότε αυξάνεταικατακόρυφα ο κίνδυνος εγκεφαλικού, καρδιοπάθειας, διαβήτη και παχυσαρκίας.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές παρακολούθησαν για20 χρόνια, 50.000 υγιείς άνδρες και γυναίκες.

Όπως διαπίστωσαν, κάθε αύξηση των παλμών κατά 10 ανά λεπτό,σήμαινε 18% αύξηση του κινδύνου θανάτου από έμφραγμα στις γυναίκες και 10%στους άνδρες.

Γι’ αυτό υποστηρίζουν πως το ανώτερο φυσιολογικό όριο πρέπεινα ελαττωθεί στο 90 ή ακόμα και στο 80.

Τέλος, μία παλαιότερη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην «ΑμερικανικήΕπιθεώρηση Υπέρτασης» καταδείκνυε ότι οι ενήλικοι που είχαν παλμό πάνω από 80κτύπους το λεπτό διέτρεχαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να έχουν γίνει παχύσαρκοικαι να πάσχουν από διαβήτη δύο δεκαετίες αργότερα.