ΥΓΕΙΑ

Αυτισμός: Προσοχή στις μικροβιακές λοιμώξεις κατά την κύηση

Οι μικροβιακές λοιμώξεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνηςαυξάνουν την πιθανότητα  γέννησηςαυτιστικών παιδιών, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες.
Αυτισμός: Προσοχή στις μικροβιακές λοιμώξεις κατά την κύηση

Οι μικροβιακές λοιμώξεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνηςαυξάνουν την πιθανότητα γέννησηςαυτιστικών παιδιών, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες. Οι επιστήμονες, αν και δενέχουν καταλήξει γιατί συμβαίνει αυτό, πειράματα καταδεικνύουν ότι οιμικροβιακές λοιμώξεις ενεργοποιούν το ανώριμο ανοσοποιητικό σύστημα τουεμβρύου, το οποίο στη συνέχεια παρεμβαίνει στη φυσιολογική ανάπτυξη τουεγκεφάλου.

Μέχρι σήμερα η συχνότερα αναφερόμενη ως πιθανή αιτία τουαυτισμού είναι η διαταραχή της διάπλασης των μικρών αγγείων του εγκεφάλου, ταοποία μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες στα νευρικά κύτταρα τουαναπτυσσόμενου εγκεφάλου. Η διαταραχή της αγγειογένεσης στον εγκέφαλο πιθανόννα μην είναι κατασκευαστική εξ αρχής, η διάπλαση των αγγείων αρχικά ναεξελίσσεται φυσιολογικά αλλά στην πορεία αυτοάνοσοι παράγοντες να οδηγούν στηναπόφραξη έως πλήρη εξαφάνιση των μικρών αγγείων, σύμφωνα με την καθηγήτριαιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ. Κοκκώνα Κουζή-Κολιάκου.

Την άποψη ότι το κύριο αίτιο του αυτισμού είναι η διαταραχήτης διάπλασης των μικρών εγκεφαλικών αγγείων ως αποτέλεσμα διαταραχής τουανοσοποιητικού συστήματος ενισχύει δημοσίευση στο Journal of Autism andDevelopmental Disorders, που ενοχοποιεί τη διαταραχή του ανοσοποιητικούσυστήματος των εμβρύων λόγω σοβαρών μικροβιακών λοιμώξεων της εγκυμονούσαςμητέρας. Η ανάλυση των περιστατικών έδειξε ότι οι νοσηλευόμενες μεενδοτραχηλική λοίμωξη, λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος και του αμνιακούυγρού έγκυες έχουν κατά 58% μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννήσουν αυτιστικά παιδιάσυγκριτικά με εκείνες που δεν έχουν νοσηλευτεί. Ο κίνδυνος αυξάνεται όταν ημητέρα νοσηλεύεται για υποτροπές ή πολλαπλές λοιμώξεις.

Αν και η μελέτη αυτή στηρίζεται σε στατιστικά δεδομένα, λόγωτου μεγάλου αριθμού των ασθενών που περιλαμβάνει, θεωρείται αξιόπιστη. Η στατιστική μελέτηεπαληθεύεται και από δύο πρόσφατες πειραματικές μελέτες, οι οποίες αυξάνουν την αξιοπιστία της, στις οποίεςδιαπιστώθηκε ότι οι ιογενείς λοιμώξειςκατά την κύηση διαταράσσουν τη διάπλαση του νευρικού συστήματος και αυξάνουντον κίνδυνο εμφάνισης του αυτισμού στους απογόνους.

Η κ. Κολιάκου πιστεύει ότι η θεραπευτική λύση με ταμονιμότερα θεραπευτικά αποτελέσματα θα ήταν η δημιουργία μικρών αγγείων στιςδιαταραγμένες περιοχές του εγκεφάλου (αγγειογένεση).

Η χρήση των βλαστοκυττάρων στα αυτιστικά παιδιά σε μικρή ηλικία, σε συνδυασμό με το μικρό τους βάρος και έναςμεγάλος αριθμός χορηγούμενων βλαστοκυττάρων σε επαναλαμβανόμενες δόσεις μπορεί νααποδειχθεί μια πολύ αποτελεσματική και ασφαλής θεραπεία για τα παιδιά αυτά,δεδομένου ότι το ομφαλοπαλκουντιακό αίμα έχει αγγειογενετικές ιδιότητες, ενώ τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα του ιστούτου ομφαλίου λώρου διαθέτουν έντονη ανοσορυθμιστική δράση. Ήδη οι μέθοδοι αυτέςείναι σε εξέλιξη και στην πλειονότητά τους τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά και ενθαρρυντικά για περαιτέρωβελτίωση.