ΥΓΕΙΑ

Οι πρώτες εβδομάδες της κύησης καθορίζουν την υγεία της καρδιάς

Η ανάπτυξη του εμβρύου στη μήτρα κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την υγεία της καρδιάς, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι πρώτες εβδομάδες της κύησης καθορίζουν την υγεία της καρδιάς

Η ανάπτυξη του εμβρύου στη μήτρα κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την υγεία της καρδιάς, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται η σχέση μεταξύ της κακής ανάπτυξης στο πρώτο τρίμηνο της κύησης και των πρώιμων παραγόντων κινδύνου για την καρδιοπάθεια.Η μελέτη που δημοσιεύεται στο British Medical Journal συμπληρώνει τις έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα. Τα διαθέσιμα δεδομένα είχαν υποδείξει μέχρι τώρα ότι ο κίνδυνος καρδιοπάθειας διαμορφώνεται πριν την ενηλικίωση.

Ο Βρετανικός Σύλλογος για την Καρδιά τονίζει ότι οι εγκυμονούσες θα πρέπει να φροντίζουν τόσο για τη δική τους καρδιά όσο και για την καρδιά του μωρού τους.Η νέα μελέτη ανέλυσε δεδομένα που αφορούσαν περίπου σε 2.000 παιδιά από το Ρότερνταμ της Ολλανδίας.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την κατάσταση της υγείας τους από τους πρώτους μήνες της κύησης.Η ερευνητική ομάδα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Erasmus αναζήτησαν την πιθανή σχέση μεταξύ του μεγέθους του εμβρύου (στις 10 με 13 εβδομάδες) με πιθανούς παράγοντες κινδύνου στην ηλικία των 6 ετών (σωματικό λίπος, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλά επίπεδα ινσουλίνης και υψηλή χοληστερόλη).

«Η ελλιπής ανάπτυξη του εμβρύου κατά το πρώτο τρίμηνο συνδέεται άμεσα με τον αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο στα παιδιά σχολικής ηλικίας», αναφέρει η μελέτη.

«Οι πρώτοι μήνες της κύησης είναι μια κρίσιμη περίοδος που καθορίζει την υγεία της καρδιάς στη μετέπειτα ζωή.»

Οι ερευνητές τονίζουν ότι, εκτός από το χαμηλό βάρος στη γέννηση, και η κακή ανάπτυξη τους πρώτους μήνες της κύησης επηρεάζει σημαντικά την υγεία της καρδιάς.

Τα αποτελέσματα της νέας μελέτης υποδεικνύουν ότι οι συνήθειες της εγκύου μπορούν να καθορίσουν την ανάπτυξη του εμβρύου. Οι συνήθειες αυτές μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες για τα παιδιά αρκετά χρόνια μετά.