ΥΓΕΙΑ

Περπάτημα: πολύτιμη άσκηση για κάθε ηλικία

Το περπάτημα είναι ο πιο εύκολος τρόπος άσκησης για να διατηρηθείτε σε φόρμα και να προωθήσετε την υγεία σας, σε κάθε ηλικία.
Περπάτημα: πολύτιμη άσκηση για κάθε ηλικία

Το περπάτημα είναι ο πιο εύκολος τρόπος άσκησης για ναδιατηρηθείτε σε φόρμα και να προωθήσετε την υγεία σας, σε κάθε ηλικία.

Οι ειδικοί συνιστούν τουλάχιστον 2 ώρες άσκησης τηνεβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε άνετα να «πιάσετε» αυτό το όριο μόλις με10 λεπτά ζωηρό περπάτημα την ημέρα.

Σημεία Κλειδιά

Αν προβληματίζεστε κατά πόσο το γρήγορο περπάτημα μπορεί ναεπηρεάσει την κατάσταση της υγείας σας, μπορείτε να το συζητήσετε με τον γιατρόσας πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα.

Το μυστικό είναι να αρχίσετε με έναν εύκολο στόχο, όπως γιαπαράδειγμα 5 ή 10 λεπτά κάθε ημέρα ή να αυξήσετε τα βήματά σας σε 500ημερησίως.

Όταν το περπάτημα σας γίνει συνήθεια, βάλτε έναν πιο υψηλόστόχο. Βάλτε στόχο ένα γρήγορο περπάτημα καθημερινά για 30 λεπτά ή αν προτιμάτε10.000 βήματα την ημέρα για 5 ημέρες την εβδομάδα.

Αν θέλετε να είστε ακόμη πιο οργανωμένοι μπορείτε ναπρομηθευτείτε ένα ειδικό ρολόι που να μετρά τα βήματά σας. Για να διατηρείτε τοενδιαφέρον σας, βρείτε κάποιον να περπατάτε μαζί. Επίσης πολύ καλό για να σαςκινητοποιήσει είναι η απόκτηση ενός σκύλου.

Η καθημερινή του βόλτα σας παρακινεί να ακολουθείτε τοπερπάτημα ως πρόγραμμα.

Μπορείτε επίσης να κάνετε διαλείμματα. Να μοιράζετε δηλαδήτον χρόνο που περπατάτε μέσα στην ημέρα. Αν εργάζεστε, ένα διάλλειμα γιαπερπάτημα είναι μια συνήθεια που μπορεί και να σας κρατά σε φόρμα και ναξεκουράσει το μυαλό σας από την δουλειά του γραφείου.

Κάποιοι άλλοι τρόποι να βάλετε το περπάτημα στη ζωή σαςείναι: Να χρησιμοποιείτε σκαλιά αντί για ασανσέρ. Να παρκάρετε πιο μακριά απ’ότι συνήθως από το γραφείο ή το ραντεβού σας. Αντί να στείλετε ένα e-mail σεκάποιο συνεργάτη σας στο γραφείο, σηκωθείτε και πηγαίνετε ως το γραφείο του νατου το πείτε δια ζώσης.

Όταν δίνετε ραντεβού με ένα φίλο σας, περπατήστε αντί νακαθίσετε. Για να εκμεταλλευτείτε τα οφέλη που έχει να χαρίσει το περπάτημα στηνκαρδιά σας πρέπει να περπατάτε συστηματικά με έντονο ρυθμό έτσι ώστε νααυξήσετε τον καρδιακό σας ρυθμό και την αναπνοή σας. Για να μην το παρακάνετεόμως το τεστ είναι απλό.

Να περπατάτε τόσο γρήγορα όσο σας επιτρέπει να μιλάτε χωρίςνα χάνετε την αναπνοή σας. Το ζωηρό περπάτημα είναι μια μορφή αεροβικήςάσκησης.

Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να αυξήσετε τον καρδιακό σαςρυθμό, να δυναμώσετε την καρδιά, τους πνεύμονες και το μυϊκό σας σύστημα. Μιαδυνατή καρδιά μεταφέρει περισσότερο αίμα στην καρδιά μαζί με οξυγόνο στουπόλοιπο σώμα.

Η αεροβική άσκηση μειώνει την αρτηριακή πίεση και σας βοηθάνα διατηρήσετε ένα σωστό βάρος. Επιπλέον η συστηματική άσκηση αποτρέπει τασυμπτώματα κατάθλιψης και μειώνει το άγχος στα παιδιά και τους εφήβους, ενώ τηνίδια ώρα διατηρεί την υγεία των οστών.

Περπάτημα με ασφάλεια


Περπατήστε σε οικεία μέρη, καλά φωτισμένα και ασφαλή Φορέστεάνετα παπούτσια, ειδικά για περπάτημα για να προστατέψετε τα πόδια σας Έχετεμαζί σας ένα κινητό τηλέφωνο, για περιπτώσεις ανάγκης Δώστε προσοχή στο έδαφος,προτιμήστε μονοπάτια ή πεζοδρόμια Μην αμελείτε να πίνετε νερό, πριν, κατά τηνδιάρκεια και μετά την άσκησή σας.
Είναι καθοριστικό ιδιαίτερα αν η θερμοκρασία είναι υψηλή.Και μη ξεχνάτε να ελέγχετε την καρδία σας μια φορά το έτος .... έχει και αυτήτα χιλιόμετρα της!!!!

Από τον Δρ. Μιχάλη Παπαχαραλάμπους Ειδικό Παθολόγο στοΠρότυπο Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής Ορθοβιοτική Α.Ε.