ΥΓΕΙΑ

Αναποτελεσματικές οι μέθοδοι αντισύλληψης στις γυναίκες

Νέα έρευνα βρετανικού φορέα υγείας αποκαλύπτει ότι πάνω από τις μισές (57%) νεαρές γυναίκες που έχουν κάνει μία ή παραπάνω εκτρώσεις, χρησιμοποιούσαν κάποια αντισυλληπτική μέθοδο την περίοδο που έμειναν έγκυες
Αναποτελεσματικές οι μέθοδοι αντισύλληψης στις γυναίκες

Νέα έρευνα βρετανικού φορέα υγείας αποκαλύπτει ότι πάνω από τις μισές (57%) νεαρές γυναίκες που έχουν κάνει μία ή παραπάνω εκτρώσεις, χρησιμοποιούσαν κάποια αντισυλληπτική μέθοδο την περίοδο που έμειναν έγκυες. Μάλιστα, το αντισυλληπτικό χάπι και το γυναικείο προφυλακτικό ήταν οι δύο πιο διαδεδομένες μέθοδοι, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις δεν είχαν αποτέλεσμα.

Η νέα έρευνα έγινε από τον βρετανικό ιατρικό φορέα φιλανθρωπικού χαρακτήρα “Marie Stopes UK”. Οι επιστήμονες ανέλυσαν στατιστικά δεδομένα των τελευταίων πέντε ετών από συνολικά 430 γυναίκες. Από αυτές, οι 121 είχαν προηγουμένως κάνει τουλάχιστον μία έκτρωση.

Σκοπός αυτής της μεθόδου ήταν να αποκτήσουν οι ερευνητές μια εικόνα για το πώς, μετά από μια έκτρωση, μπορεί να ενισχυθούν οι μέθοδοι αντισύλληψης και να μειωθεί ο αριθμός των γυναικών που μελλοντικά προχωρούν και σε δεύτερη.

Τα βασικά αποτελέσματα της έρευνας ήταν τα ακόλουθα:

-Η πλειοψηφία των γυναικών χρησιμοποιούσε “βραχυπρόθεσμες” μεθόδους, όπως το χάπι αντισύλληψης (54%) ή τα προφυλακτικά (40%).

-Μόνο το 12% των γυναικών που είχαν κάνει χρήση επείγουσας αντισύλληψης (χάπι της επόμενης μέρας).

-Το 28% των γυναικών είχαν μια ή περισσότερες προηγούμενες αποβολές, και όσο μεγαλύτερης ηλικίας είναι οι γυναίκες, τόσο πιο πιθανό είναι να έχουν κάνεις περισσότερες από μία εκτρώσεις.

-Η εφαρμογή μεθόδων αντισύλληψης για μια περίοδο ενός μήνα μετά την έκτρωση ήταν εξαιρετικά υψηλή, σε ποσοστό 86%. Ωστόσο, το 67% χρησιμοποιεί την μέθοδο που επέλεξε για διάστημα μικρότερο του ενός έτους. Μετά από αυτό το διάστημα σταματούν να χρησιμοποιούν κάθε μέθοδο αντισύλληψης. Οι δύο κύριες αιτίες για αυτήν τη διακοπή είναι οι ανωμαλίες στην έμμηνο ρύση για τις μακράς δράσης αναστρέψιμες μεθόδους αντισύλληψης (LARC) και η μη έγκαιρη προμήθεια χαπιών και ενέσεων.

-Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να επιλέξουν μια μέθοδο LARC αν στο παρελθόν έχουν κάνει κάποια έκτρωση, είτε με χειρουργικό, είτε με ιατρικό τρόπο.

Δεν παρέχουν όλες οι μέθοδοι την ίδια προστασία. Συνήθως, περίπου 9 στις 100 γυναίκες θα μείνουν έγκυες κάθε χρόνο ενώ παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια. Την ίδια στιγμή τα προφυλακτικά έχουν ένα ποσοστό αποτυχίας ύψους 18%, σε σύγκριση με το 1% για τις μεθόδους LARC, όπως τα ενδομήτρια αντισυλληπτικά και εμφυτεύματα.

Διαβάστε επίσης:

Εφηβεία, αντισύλληψη & τα παραδείγματα της Ελβετίας και Βρετανίας

Το σεξ, το ρίσκο και η εγκυμοσύνη, σύμφωνα με τις έρευνες

Το προφυλακτικό του μέλλοντος είναι… γυναικείο

Οι επιλεκτικές αμβλώσεις θηλυκών εμβρύων στο Συμβ. Ευρώπης