ΥΓΕΙΑ

Αν κάνετε αυτά, προκαλείτε ορμονικές διαταραχές στον εαυτό σας

Σίγουρα έχει συμβεί σε κάθε άνθρωπο και πολλές φορές χωρίς να υπάρχει κάποιος εμφανής λόγος. Οι ορμονικές διαταραχές οδηγούν σε ξεσπάσματα που εκδηλώνονται τόσο ψυχικά όσο και σωματικά, οπότε είναι και πιο επικίνδυνο για την υγεία.

Αν κάνετε αυτά, προκαλείτε ορμονικές διαταραχές στον εαυτό σας

Υπάρχουν μερικές αιτίες που οι ορμόνες ενός ατόμου τίθενται "εκτός ισορροπίας" και τις οποίες, εφόσον τις γνωρίζετε, μπορείτε να τις προλάβετε ή/και να τις περιορίσετε:

Τρώτε πολύ ζάχαρη: Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας ζάχαρης οδηγεί συνήθως σε λίγα ή περισσότερα επιπλέον κιλά. Το επιπλέον σωματικό βάρος ή οι απότομες διακυμάνσεις αυτού, επηρεάζει τον τρόπο που ο οργανισμός αντιστέκεται στην ινσουλίνη, την ορμόνη που μεταφέρει τη ζάχαρη στο αίμα ώστε τα κύτταρα να πάρουν την ενέργεια που χρειάζονται. Αποτέλεσμα; Το μεταβολικό σύνδρομο ή ακόμα και διαβήτης τύπου 2.

Ξενύχτι και άγχος: Κανονικά, τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, πέφτουν κατά τη διάρκεια της νύχτας, και αυτό σας βοηθάει να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε. Αλλά αν έχετε υψηλό στρες και άγχος το βράδυ τότε τα επίπεδα της κορτιζόλης ανεβαίνουν και σας κάνουν ευέξαπτους.

Αϋπνία: Είναι ένα φαύλος κύκλος. Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα. Το ζάχαρο πέφτει πολύ και ο οργανισμός σας ζητάει τροφή για να το επαναφέρει. Η όλη διαδικασία σας κάνει ευέξαπτους και ευνοεί την τάση προς παχυσαρκία.

Δεν ασκείστε τακτικά: Χωρίς τακτική άσκηση, το σώμα σας δεν θα παράγει την βέλτιστη ποσότητα ενδορφινών. Είναι οι ορμόνες που σας κάνουν να νιώθετε όμορφα, να έχετε θετική αντιμετώπιση στα προβλήματα και να είστε σε εγρήγορση. Βοηθούν επίσης το ανοσοποιητικό σας σύστημα να λειτουργεί στην εντέλεια και αυξάνουν τα επίπεδα των ορμονών που σχετίζονται με την σεξουαλική επιθυμία.

Κάνετε υπερβολικές και απότομες δίαιτες: Η απότομη αλλαγή σωματικού βάρους εξαιτίας της δραματικής μείωσης των θερμίδων που λαμβάνετε κάθε μέρα ρίχνει τα επίπεδα οιστρογόνων στον οργανισμό και επηρεάζουν τον κύκλο έμμηνου ρύσης των γυναικών.

Διαβάστε επίσης:

Γνωρίστε τα 5 «φυσικά ναρκωτικά»

Τέσσερις εγγυημένοι τρόποι να τονώσετε την αυτοπεποίθησή σας

Δείτε πώς το αντηλιακό και η οδοντόκρεμα αυξάνουν την υπογονιμότητα

Δέκα λόγοι υγείας για να φάτε περισσότερη σοκολάτα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ