ΥΓΕΙΑ

Στρες: Η επίδρασή του στο σπέρμα και την γονιμότητα

Το χρόνιο στρες είναι πιθανό να υποβαθμίσει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα του σπέρματος και να επηρεάσει αρνητικά την πυκνότητα, την εμφάνιση και την ικανότητα των σπερματοζωαρίων να γονιμοποιήσουν ένα ωάριο, σύμφωνα με έρευνα από το πανεπιστήμιο Columbia.

Στρες: Η επίδρασή του στο σπέρμα και την γονιμότητα

Η Pam - Factor Litvak, επικεφαλής της έρευνας και αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Σχολή Δημόσιας Υγείας Mailman, και οι συνεργάτες της εξέτασαν τις περιπτώσεις 193 ανδρών ηλικίας από 38 έως 49 ετών, οι οποίοι συμμετείχαν σε άλλη έρευνα του ινστιτούτου Kaiser στο Όκλαντ της Καλιφόρνια, την περίοδο 2005-2008.

Οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν ειδικά τεστ για να προσδιοριστεί το κατά πόσον ήταν ικανοποιημένοι/ευτυχισμένοι από το εργασιακό τους περιβάλλον. Βάσει των απαντήσεών τους, οι επιστήμονες τους κατέταξαν σε μία κλίμακα διαφορετικών επιπέδων στρες. Επίσης κάθε συμμετέχων έδωσε δείγμα σπέρματος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές ελήφθησαν υπόψιν στις μετρήσεις αυτές παράγοντες στρες από πηγές εκτός της εργασίας, όπως είναι ανεξάρτητα συμβάντα/γεγονότα στην προσωπική ζωή του καθενός.

Διαπίστωσαν ότι το στρες στο εργασιακό περιβάλλον δεν συμβάλλει στην υπογονιμότητα μέσω της κακής ποιότητας του σπέρματος, ωστόσο μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να επηρεάσει τα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα των ανδρών. Το ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας ήταν ότι οι άνεργοι άντρες είχαν χαμηλότερης ποιότητας σπέρμα κατά μέσο όρο σε σύγκριση με εκείνους που εργάζονταν κανονικά, ανεξάρτητα από το επίπεδο στρες στον καθέναν.

"Οι άνδρες που αισθάνονται άγχος και έχουν στρες είναι πιο πιθανό να έχουν χαμηλότερη πυκνότητα σπέρματος στην εκσπερμάτιση τους και τα σπερματοζωάρια που έχουν είναι πιο πιθανό να είναι παραμορφωμένα ή να έχουν μειωμένη κινητικότητα. Αυτά τα προβλήματα συνδέονται άμεσα με αντίστοιχα προβλήματα γονιμότητας", διευκρίνισε η δρ Litvak.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Fertility and Sterility.

Διαβάστε επίσης:

Οι επιστήμονες ερευνούν τον ακριβή μηχανισμό δράσης των σπερματοζωαρίων

Το ελαττωματικό σπέρμα οδηγεί τους άνδρες στον πρόωρο θάνατο

Δείτε πώς το αντηλιακό και η οδοντόκρεμα αυξάνουν την υπογονιμότητα