ΥΓΕΙΑ

Διαγράφουν τις αναμνήσεις και μετά τις επαναφέρουν

Οι επιστήμονες κατάφεραν να σβήσουν και στη συνέχεια να επαναφέρουν τις αναμνήσεις σε πειραματόζωα, σε μια εξέλιξη που θυμίζει ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Διαγράφουν τις αναμνήσεις και μετά τις επαναφέρουν

Στο πλαίσιο εργαστηριακής δοκιμής σε ποντίκια, νευροεπιστήμονες από το Πανεπιστήμιο UCSD της Καλιφόρνια κατάφεραν όχι μόνο να διαγράψουν δυσάρεστες αναμνήσεις αλλά και να επαναφέρουν «χαμένες» αναμνήσεις.

Στη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature, αναφέρεται πως οι ερευνητές αρχικά ενεργοποίησαν τα εγκεφαλικά νεύρα γενετικά τροποποιημένων ποντικιών, τα οποία ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητα στο φως. Παράλληλα με τη διέγερση των νεύρων, οι ερευνητές παρείχαν ηλεκτρικό ρεύμα στο πόδι των πειραματόζωων. Έτσι, τα ποντίκια συσχέτισαν τη νευρική διέγερση με τον πόνο και εκδήλωναν φόβο. Αυτή η διαδικασία είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία της νέας ανάμνησης.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές επενέβησαν και απενεργοποίησαν αυτή τη συσχέτιση στα εγκεφαλικά κύτταρα των ποντικιών, με αποτέλεσμα η ανάμνηση να διαγραφεί.

Η εξέλιξη αυτή μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη στη θεραπεία παθήσεων όπως το Αλτσχάιμερ ή το μετατραυματικό στρες.