ΥΓΕΙΑ

Η παχυσαρκία είναι… κολλητική!

Ο βήχας, το φτάρνισμα και η καταρροή δεν είναι το χειρότερο που μπορεί να πάθουμε από ένα κρυολόγημα – υπάρχει επίσης περίπτωση να παχύνουμε!

Η παχυσαρκία είναι… κολλητική!

Ερευνητές από την Τσεχία κατέληξαν σε μια ιδιαίτερα παράδοξη συσχέτιση που αφορά σε έναν ιό και τις ανοδικές τάσεις των δεικτών παχυσαρκίας ανά τον κόσμο.

Ο υπαίτιος μικροοργανισμός ονομάζεται αδενοϊός 36 και ευθύνεται κατά βάση για το κοινό κρυολόγημα.

Οι ερευνητές, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κογκρέσο για την Παχυσαρκία που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια της Βουλγαρίας, αναφέρουν πως οι συνήθειές μας όσον αφορά τη διατροφή και τη γυμναστική δεν έχουν αλλάξει τόσο πολύ ώστε να εξηγούν τους αυξανόμενους δείκτες παχυσαρκίας.

Η εξάπλωση όμως του φαινομένου τα τελευταία 30 χρόνια συμπίπτει με την ανακάλυψη του αδενοϊού 36.

Ο μικροοργανισμός είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και πυροδοτεί συμπτώματα όπως ο βήχας.

Στο πλαίσιο εργαστηριακών δοκιμών, αποδείχθηκε ότι όταν ο ιός χορηγήθηκε με ένεση σε πειραματόζωα αυτά πήραν βάρος ενώ κατανάλωναν τις ίδιες ποσότητες φαγητού.

Ο αδενοϊός εισβάλλει στα λιποκύτταρα και τους «δίνει εντολή» να αποθηκεύουν περισσότερο λίπος. Παράλληλα, κάνει τα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα να μετατρέπονται σε λιποκύτταρα.

Σε άλλη μελέτη που πραγματοποίησαν, οι Τσέχοι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι έφηβοι είχαν έως και 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν προσβληθεί από τον ιό σε σύγκριση με τους πιο αδύνατους συμμετέχοντες.

Αντίστοιχη μελέτη έδειξε επίσης ότι περίπου το ένα τρίτο των παχύσαρκων έχει στον οργανισμό του ίχνη από το DNA του ιού.

Ο Αμερικανός ερευνητής Ρίτσαρντ Άτκινσον, ο οποίος μελετά τον αδενοϊό 15 χρόνια, υποστηρίζει ότι το μικρόβιο συμβάλλει στην αύξηση του βάρους για δεκαετίες αφού εισέλθει στον οργανισμό.

Διαβάστε επίσης:

Το απρόσμενο λάθος στον ύπνο που σας... προσθέτει κιλά
Σε ποια ηλικία παχαίνουν περισσότερο οι γυναίκες και σε ποια οι άνδρες
Δείτε ποιο είναι το πιο παχυντικό πρωινό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ