ΥΓΕΙΑ

Καμία χώρα δεν έχει μειώσει τους δείκτες παχυσαρκίας εδώ και 33 χρόνια

Περίπου το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι σήμερα παχύσαρκο ή υπέρβαρο και τα τελευταία στατιστικά δείχνουν ότι καμία χώρα δεν παρουσιάζει μείωση των δεικτών παχυσαρκίας εδώ και 33 χρόνια.

Καμία χώρα δεν έχει μειώσει τους δείκτες παχυσαρκίας εδώ και 33 χρόνια

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό Lancet βασίστηκε σε δεδομένα που καλύπτουν τρεις δεκαετίες και αφορούν σε 188 χώρες.

Αν και παρατηρούνται συγκεκριμένα μοτίβα εκδήλωσης του φαινομένου, τα περιστατικά παχυσαρκίας δε φαίνεται να κατανέμονται ομοιόμορφα ανά περιοχή, πληθυσμιακή ομάδα συγκεκριμένης εθνικότητας ή εθνικό εισόδημα.

Ωστόσο, η παχυσαρκία χτυπά συχνότερα τις γυναίκες παρά τους άνδρες, κυρίως στις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

Αν και το 13% του παγκόσμιου υπέρβαρου πληθυσμού βρίσκεται στις ΗΠΑ, μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, το 62% βρίσκεται σε αναπτυσσόμενες χώρες ή σε χώρες μεσαίου εισοδήματος. Μερικές από τις χώρες που παρουσιάζουν τους υψηλότερους δείκτες είναι η Τόνγκα, η Σαμόα, το Κουβέιτ, η Λιβύη και το Κατάρ.

Οι κάτοικοι πολλών χωρών της Μέσης Ανατολής, όπως η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία, είναι αυτοί που πήραν το περισσότερο βάρος τα τελευταία 30 χρόνια. Αντιθέτως, σχεδόν όλες οι χώρες της Ασίας έχουν καταφέρει να διατηρήσουν το βάρος τους στα όρια του φυσιολογικού.