ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος στα νεφρά: Δείτε ποιο είναι το λαχανικό που θα σας προστατεύσει

Πρόκειται για ένα από τα πλέον αγαπημένα λαχανικά και η διατροφική του αξία είναι αποδεδειγμένη.

Καρκίνος στα νεφρά: Δείτε ποιο είναι το λαχανικό που θα σας προστατεύσει

Τώρα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η συμβολή του στην υγεία μας είναι ακόμη πιο σημαντική απ' ό,τι πιστεύαμε, καθώς φαίνεται ότι μας προστατεύει από τον καρκίνο στα νεφρά.

bigstock Fresh Vegetables On A Wooden B 212638408

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι η ντομάτα, χάρη στο λυκοπένιο που περιέχει, αναδεικνύεται σε πολύτιμο σύμμαχο ενάντια σε αυτή τη μορφή καρκίνου.

Το λυκοπένιο είναι μια αντιοξειδωτική ουσία που δίνει στην ντομάτα, στο καρπούζι, στο γκρέιπφρουτ και στην παπάγια το χαρακτηριστικό τους χρώμα. Παλαιότερες μελέτες είχαν υποδείξει ότι αυτό το θρεπτικό συστατικό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος στον πνεύμονα ή στο στομάχι.

Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότερες από 90.000 γυναίκες και οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους για δέκα περίπου χρόνια. Όλες οι γυναίκες είχαν περάσει από το στάδιο της εμμηνόπαυσης.

Η πρόσληψη θρεπτικών συστατικών αξιολογήθηκε με βάση ερωτηματολόγια που είχαν χορηγηθεί στις γυναίκες.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 383 γυναίκες έλαβαν διάγνωση για καρκίνο στα νεφρά. Οι ερευνητές αναζήτησαν τη σχέση μεταξύ του καρκίνου και διαφόρων θρεπτικών συστατικών όπως το λυκοπένιο, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε και τα καροτενοειδή.

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι μόνο το λυκοπένιο σχετίζεται άμεσα με το χαμηλό κίνδυνο καρκίνο στα νεφρά. Οι γυναίκες που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες του θρεπτικού συστατικού αντιμετώπιζαν κατά 45% μικρότερο κίνδυνο καρκίνου στα νεφρά σε σύγκριση με τις γυναίκες που κατανάλωναν το λιγότερο λυκοπένιο.

Η ιδανική ημερήσια πρόσληψη του θρεπτικού συστατικού αντιστοιχεί σε τέσσερις τομάτες, αναφέρουν οι ερευνητές.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Κλινικής Ογκολογίας που πραγματοποιήθηκε στο Σικάγο.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος νεφρού: Τα προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να ξέρετε

Καρκίνος εντέρου: Τα λαχανικά που μειώνουν τον κίνδυνο

Ποια λαχανικά να τρώτε ωμά και ποια μαγειρεμένα