ΥΓΕΙΑ

Αποφύγετε τους κινδύνους που απειλούν το ανοσοποιητικό σας

Πλένετε συχνά τα χέρια σας, πίνετε χυμό πορτοκάλι και αποφεύγετε τις στενές επαφές με όποιον αρρώστησε πρόσφατα.

Αποφύγετε τους κινδύνους που απειλούν το ανοσοποιητικό σας

Πέρα από τα προφανή, όμως, υπάρχουν αρκετοί ύπουλοι παράγοντες που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σας. Δείτε ποιοι είναι αυτοί.

1. Περιβαλλοντικοί ρύποι

1pol


Η κακή ποιότητα του αέρα που εισπνέουμε οδηγεί στην καταστολή της παραγωγής κυττάρων Τ, τα οποία είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Παράλληλα, η ατμοσφαιρική ρύπανση πυροδοτεί τη γενικευμένη φλεγμονή στο σώμα.

2. Καθιστική ζωή

2pol


Εάν κάνετε δουλειά γραφείου, τότε πιθανώς περνάτε μεγάλο μέρος της ημέρας στην καρέκλα. Το αποτέλεσμα είναι να επιβραδύνει ο μεταβολικός ρυθμός και κατ' επέκταση ο οργανισμός να απορροφά τα θρεπτικά συστατικά με πιο αργό ρυθμό.

3. Ψωμί και πίτες

4pol


Μελέτες δείχνουν ότι το λευκό αλεύρι στα περισσότερα έτοιμα αρτοποιήματα εμποδίζει τη λειτουργία των κυττάρων Β και των κυττάρων Τ, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των παθογόνων μικροοργανισμών.

4. Έλλειψη ύπνου

5pol


Όταν κοιμόμαστε το σώμα παράγει μια ορμόνη που ονομάζεται μελατονίνη. Εάν οι ποσότητες της μελατονίνης στο σώμα δεν είναι επαρκείς, το ανοσοποιητικό με τη σειρά του δεν μπορεί να παράγει αρκετά λευκά αιμοσφαίρια ώστε να καταστρέψει τα βακτήρια που έχουν εισβάλλει στο σώμα.

5. Στρες

8pol


Το σώμα μας αντιδρά στο στρες απελευθερώνοντας μια ορμόνη που ονομάζεται κορτιζόλη. Η κορτιζόλη καταστέλλει τα επίπεδα άλλων ορμονών, όπως η τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα. Αυτή η διαταραχή του ορμονικού έχει σαν αποτέλεσμα την επιβράδυνση της ανοσοαντίδρασης.

Διαβάστε επίσης:

Υιοθετήστε σήμερα αυτές τις 12 συνήθειες για να μην αρρωστήσετε!
Κάντε «ολική επαναφορά» στο ανοσοποιητικό σας σε 3 μέρες
Η πολλή τεστοστερόνη αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό