ΥΓΕΙΑ

Υπέρβαρα παιδιά και έφηβοι θεωρούν το βάρους τους φυσιολογικό

Νέα στοιχεία από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων καταδεικνύουν ότι αρκετά παιδιά και αρκετοί έφηβοι σήμερα δεν έχουν επίγνωση του βάρους τους, ακόμη κι όταν ξεπερνούν κατά πολύ το φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος.

Υπέρβαρα παιδιά και έφηβοι θεωρούν το βάρους τους φυσιολογικό

Περίπου το 81% των υπέρβαρων αγοριών και το 71% των υπέρβαρων κοριτσιών φαίνεται πως θεωρούν το βάρος τους φυσιολογικό, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύει το Κέντρο.

Τα στοιχεία της έκθεσης προέρχονταν από την Εθνική Δημοσκόπηση για την Υγεία και τη Διατροφή, αφορούσαν σε παιδιά ηλικίας 8 έως 15 ετών και κάλυπταν την περίοδο 2005 έως 2012.

Περίπου το 30% των παιδιών και των εφήβων δεν έχουν ακριβή εικόνα για το βάρος τους, σύμφωνα με τη νέα έκθεση. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 9,1 εκατομμύρια νέους.

Αυτή η τάση ήταν εντονότερη στα υπέρβαρα παιδιά. Σημειώθηκαν, ωστόσο, και περιπτώσεις παιδιών με φυσιολογικό βάρος που θεωρούσαν ότι είναι υπέρβαρα ή λιποβαρή.

Η άγνοια της εικόνας σώματος συνοδεύεται από μια άγνοια κινδύνου για τη μελλοντική υγεία του ατόμου, σημειώνουν οι ειδικοί. Όσο αυξάνεται το βάρος, αυξάνεται και ο κίνδυνος σοβαρών παθήσεων, όπως η καρδιοπάθεια και ο διαβήτης, κι έτσι η επίγνωση της κατάστασης του βάρους είναι απαραίτητη προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ