ΥΓΕΙΑ

Οι 5 πιο παράξενες «παρενέργειες» της εγκυμοσύνης

Η εγκυμοσύνη αλλάζει ολοκληρωτικά τη ζωή μιας γυναίκας, αλλάζει όμως και το σώμα της.

Οι 5 πιο παράξενες «παρενέργειες» της εγκυμοσύνης

Όσο η κοιλιά μεγαλώνει, είναι πολύ πιθανό η γυναίκα να αισθάνεται πιο κουρασμένη απ' ότι συνήθως και να έχει συχνές ναυτίες και ζαλάδες.

Η εγκυμοσύνη φέρνει βέβαια μαζί της και μερικά πολύ παράξενα συμπτώματα που συνοδεύονται αναμφίβολα από αρκετή δυσφορία.

1. Φούσκωμα και αέρια

Οφείλεται στην υπέρμετρη απελευθέρωση ορμονών που επιβραδύνουν τη λειτουργία του γαστρεντερικού. Είναι πιο δύσκολο για μια γυναίκα να ελέγξει τα αέρια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, λόγω των ακούσιων μυϊκών σπασμών.

2. Ακράτεια

Πρόκειται για προσωρινή ακράτεια από υπερένταση. Μπορεί να προκύψει από ένα φτάρνισμα ή από το γέλιο και διαρρέουν μόνο λίγες σταγόνες ούρων, όμως και πάλι η γυναίκα έρχεται σε δύσκολη θέση.

3. Τριχοφυΐα στο πρόσωπο

Οι ορμονικές μεταβολές συμβάλλουν στην εμφάνιση τριχοφυΐας σε διάφορα μέρη του σώματος, όπως το πρόσωπο, η κοιλιά ή το στήθος. Δε συνιστάται το λέιζερ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς οι διακυμάνσεις των ορμονών μπορεί να οδηγήσουν σε τοπικό αποχρωματισμό του δέρματος.

4. Αιμορροΐδες

Η δυσκοιλιότητα είναι εξαιρετικά συχνό φαινόμενο κατά την εγκυμοσύνη. Οι αιμορροΐδες εμφανίζονται λόγω της πίεσης, όταν το γαστρεντερικό υπολειτουργεί. Η επαρκής ενυδάτωση και η κατανάλωση φυτικών ινών είναι δύο απαραίτητα μέτρα πρόληψης της δυσκοιλιότητας.

5. Ακμή

Ειδικότερα κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, εμφανίζονται συνήθως σπυράκια λόγω της υπερβολικής παραγωγής ορμονών. Συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας ώστε να επιλέξετε το κατάλληλο προϊόν, καθώς ορισμένες συνήθεις θεραπείες κατά τις ακμής δεν είναι ενδεδειγμένες κατά την εγκυμοσύνη.

Διαβάστε επίσης:

Είναι δυνατόν να μείνει μία γυναίκα έγκυος από προσπερματικά υγρά;
Τι πρέπει να προσέχει μια γυναίκα που θέλει να κάνει παιδί
Μια απρόσμενη παρενέργεια του κόκκινου κρασιού για τα αγέννητα μωρά