ΥΓΕΙΑ

Ο ρόλος-έκπληξη των προβιοτικών στην ρύθμιση της υπέρτασης

Όλοι έχουμε ακούσει ότι η κατανάλωση προβιοτικών (ή αλλιώς "καλών" βακτηρίων) μέσω των τροφών μάς βοηθάει στην υγεία του στομάχου και της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος. Τώρα, ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Υγείας Griffith και την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Griffith στην Αυστραλία υποστηρίζει ότι τα προβιοτικά μπορούν να μας βοηθήσουν και στην μείωση της πίεσης του αίματος.

Ο ρόλος-έκπληξη των προβιοτικών στην ρύθμιση της υπέρτασης

Τα προβιοτικά είναι μικροοργανισμοί που υπάρχουν με φυσικό τρόπο στο στομάχι. Αυτοί οι μικροοργανισμοί υπάρχουν και σε ορισμένες τροφές όπως το γιαούρτι, μερικά λαχανικά και τυριά.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από 9 άλλες επιμέρους έρευνες σχετικά με την κατανάλωση προβιοτικών. Σε αυτές τις έρευνες πήραν μέρος συνολικά 543 ενήλικες που είτε είχαν κανονική, είτε αυξημένη πίεση στο αίμα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες στην έρευνα οι οποίοι κατανάλωναν τροφές με προβιοτικά κάθε μέρα επί 8 ή περισσότερες εβδομάδες είχαν κατά 3,5mm Hg χαμηλότερη συστολική πίεση (η πίεση του αίματος στις αρτηρίες σε κάθε παλμό της καρδιάς) και κατά 2,38mm Hg μειωμένη διαστολική πίεση (η πίεση στις αρτηρίες ανάμεσα στους παλμούς της καρδιάς), σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν προβιοτικά. Μάλιστα, αυτή η επίδραση ήταν πιο έντονη σε συμμετέχοντες με υπέρταση.

Η επικεφαλής της έρευνας, δρ Jing Sun, υποστηρίζει ότι τα προβιοτικά μειώνουν την πίεση του αίματος πιθανώς επειδή ρίχνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, μειώνουν τα επίπεδα ζαχάρου και αντίστασης στην ινσουλίνη και βοηθούν στην ρύθμιση του ορμονικού συστήματος που ελέγχει την ισορροπία των υγρών και της πίεσης του αίματος.

Προσθέτει, ωστόσο, ότι αν και τα αποτελέσματα της έρευνας είναι πολύ ενθαρρυντικά στην καταπολέμηση της υπέρτασης, υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερες και περισσότερες έρευνες που να τα επιβεβαιώνουν.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Hypertension.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε ποια είναι η πιο επικίνδυνη πίεση

Πίεση στα μάτια: Πού οφείλεται, πόσο επικίνδυνη είναι

Ο απίστευτος παράγοντας που συμβάλλει σε έμφραγμα, εγκεφαλικό και νεφροπάθεια

Το "πετράδι" της Κέρκυρας που καταπολεμάει καρδιακά και καρκίνο