ΥΓΕΙΑ

Υπέρταση: Το πρωί ή το βράδυ λειτουργούν καλύτερα τα φάρμακα;

Σινάνη Αικατερίνη

Η υπέρταση αποτελεί ένα σημαντικό παγκόσμιο πρόβλημα υγείας.

Υπέρταση: Το πρωί ή το βράδυ λειτουργούν καλύτερα τα φάρμακα;

Στην Κίνα, σχεδόν 300 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με αυξημένη αρτηριακή πίεση, ενώ λιγότερο από το 17% επιτυγχάνει έλεγχο της πάθησης.

Η νυχτερινή υπέρταση είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί και μπορεί να αποτελεί πιο αξιόπιστο προγνωστικό παράγοντα για έμφραγμα και εγκεφαλικό από τις μετρήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Προηγούμενες μελέτες έχουν εξετάσει τον βέλτιστο χρόνο χορήγησης των αντιυπερτασικών φαρμάκων, με αντικρουόμενα αποτελέσματα και σημαντική διακύμανση στα αποτελέσματα.

Έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Sichuan στην Κίνα αποκάλυψε ότι η λήψη αντιυπερτασικών φαρμάκων πριν από τον ύπνο βελτιώνει τον έλεγχο της νυχτερινής αρτηριακής πίεσης σε σύγκριση με τη λήψη τους το πρωί σε ασθενείς με υπέρταση.

Στη μελέτη «Πρωινή έναντι βραδινής χορήγησης φαρμάκων και μείωση της νυχτερινής αρτηριακής πίεσης σε ασθενείς με υπέρταση: Κλινική δοκιμή OMAN», οι ερευνητές διεξήγαγαν τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή για να συγκρίνουν τη βραδινή με την πρωινή χορήγηση αντιυπερτασικών φαρμάκων όσον αφορά τη μείωση της νυχτερινής αρτηριακής πίεσης και τον έλεγχο του κιρκάδιου ρυθμού.

Στη δοκιμή που πραγματοποιήθηκε σε 15 νοσοκομεία στην Κίνα, συμμετείχαν 720 άτομα ηλικίας 18 έως 75 ετών που είτε δεν είχαν λάβει ποτέ αντιυπερτασική αγωγή είτε είχαν διακόψει τη θεραπεία για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν τυχαία σε ομάδες που έλαβαν αντιυπερτασικά φάρμακα είτε το πρωί (6:00–10:00 π.μ.) είτε πριν τον ύπνο (6:00–10:00 μ.μ.).

Όλοι οι ασθενείς έλαβαν ένα συνδυαστικό χάπι ολμεσαρτάνης (20 mg) και αμλοδιπίνης (5 mg), με προσαρμογές της δοσολογίας με βάση την παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης σε εξωτερικούς ασθενείς στο ιατρείο κάθε τέσσερις εβδομάδες.

upertasi-piesometro.jpg

Μετά από 12 εβδομάδες, όσοι έλαβαν τα φάρμακα πριν τον ύπνο, παρουσίασαν μεγαλύτερη μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η διαστολική αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της νύχτας επίσης μειώθηκε περισσότερο σε όσους έλαβαν φάρμακα πριν από τον ύπνο.

Τα ποσοστά ελέγχου της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της νύχτας, ήταν υψηλότερα με τη χορήγηση πριν τον ύπνο (79,0%) σε σύγκριση με τη χορήγηση το πρωί (69,8%).

Τα ποσοστά ελέγχου της συστολικής αρτηριακής πίεσης στο ιατρείο, ήταν 88,7% στην ομάδα που έλαβε τη δόση πριν τον ύπνο και 82,2% στην ομάδα που έλαβε τη δόση το πρωί.

Μετά από 12 εβδομάδες, η ομάδα που έλαβε τα φάρμακα πριν τον ύπνο, παρουσίασε μεγαλύτερη μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η διαστολική αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της νύχτας μειώθηκε επίσης περισσότερο στην ομάδα που έλαβε τη δόση πριν τον ύπνο.

Η χορήγηση πριν τον ύπνο μείωσε επίσης τη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση το πρωί με λιγότερες αυξήσεις της δόσης. Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές στην επίπτωση της νυχτερινής υπότασης ή στις αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες μεταξύ των ομάδων.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η χορήγηση πριν τον ύπνο παρείχε καλύτερο έλεγχο της νυχτερινής αρτηριακής πίεσης και βελτίωσε τον κιρκάδιο ρυθμό χωρίς να μειώσει την αποτελεσματικότητα της μέσης αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της ημέρας ή των 24 ωρών ή να αυξήσει τον κίνδυνο νυχτερινής υπότασης.

Τα ευρήματα υποστηρίζουν τα πιθανά πλεονεκτήματα της χορήγησης πριν τον ύπνο και προσφέρουν στοιχεία για την καθοδήγηση μελλοντικών ερευνών σχετικά με την αντιυπερτασική χρονοθεραπεία.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκan στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.