ΥΓΕΙΑ

Τα σοβαρά προβλήματα υγείας που φαίνονται στα πόδια σας

Οι περισσότεροι άνθρωποι σπανίως δίνουν την απαραίτητη προσοχή στην εικόνα και την υγεία των ποδιών τους, εκτός και αν υπάρχει κάποιος έντονος πόνος.

Τα σοβαρά προβλήματα υγείας που φαίνονται στα πόδια σας

Τα πόδια μας όμως μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι "μάρτυρες" για ορισμένες σοβαρές παθήσεις.

Δείτε σε ποιες ποιες είναι αυτές και πώς φαίνονται στα πόδια σας.

Κρύα πόδια

Για τους περισσότερους ανθρώπους τα κρύα πόδια είναι απλά ένα... σχήμα λόγου. Ωστόσο, είναι πιθανό να υπάρχει βαθύτερη και σοβαρή αιτία που η θερμοκρασία στα πόδια σας είναι χαμηλή. Πρώτα απ' όλα μπορεί να έχετε πρόβλημα στους πνεύμονες όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, κατά την οποία η αδυναμία των πνευμόνων να απορροφήσουν οξυγόνο οδηγεί σε μειωμένα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα. Επιπροσθέτως, η περιφερική αρτηριακή νόσος και διάφορες άλλες μορφές καρδιακής νόσου μπορεί να προκαλέσουν στένωση των αρτηριών, πάθηση που εμποδίζει τη ροή του αίματος σε όλο το σώμα. Τα άκρα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε αυτή την κατάσταση και γι' αυτόν το λόγο μπορεί να μην αιματώνονται σωστά και ως εκ τούτου να μην θερμαίνονται αρκετά.

Φαγούρα στα πόδια

Τις περισσότερες φορές, μια απλή φαγούρα στα πόδια δεν είναι επαρκής αιτία ανησυχίας. Ωστόσο, η έντονη φαγούρα, ειδικά στο πέλμα, μπορεί να είναι σημάδι ότι πάσχετε από μια μυκητιασική λοίμωξη, όπως "το πόδι του αθλητή". Αυτές η παθήσεις εκδηλώνονται όταν τα πόδια σας είναι για πολύ ώρα ιδρωμένα μέσα σε στενά παπούτσια. Η υγρασία μέσα στο παπούτσι μαζί με τη θερμοκρασία που αναπτύσσεται πολλές φορές, ευνοούν τη δημιουργία μυκητών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η φαγούρα στα πόδια μπορεί να προκύψει από μια αλλεργική αντίδραση σε αλοιφές για το δέρμα ή από μια πάθηση του ανοσοποιητικού, όπως η ψωρίαση.

Πρησμένα πόδια

Τις περισσότερες φορές, ένα πρήξιμο στα πόδια είναι το αποτέλεσμα πολύωρης ορθοστασίας, στενών παπουτσιών, πολύωρης πτήσης με αεροπλάνο ή κάποιου μκροτραυματισμού. Ωστόσο, αν το πρήξιμο διαρκεί για περισσότερο από μερικές ημέρες, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι μιας πιο σοβαρής ιατρικής κατάστασης. Υγρά, όπως το αίμα, μπορεί να συσσωρευτούν στα πόδια σας και να προκαλέσουν οίδημα ως αποτέλεσμα μιας υποκείμενης νόσου, όπως η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, η νεφρική νόσος ή ακόμα και μια παρενέργεια σε φαρμακευτική αγωγή για τον διαβήτη ή/και την υψηλή αρτηριακή πίεση. Το πρήξιμο στα πόδια μπορεί επίσης να προκύψει από τη φλεγμονή που προέρχεται από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα ή την οστεοαρθρίτιδα.

Αίσθηση καψίματος

Μια ελαφριά αίσθηση καψίματος μπορεί να οφείλεται σε κούραση ή σε μυκητιασική λοίμωξη, όπως "το πόδι του αθλητή". Όταν όμως το κάψιμο διαρκεί για αρκετές μέρες ή/και εβδομάδες, τότε μπορεί να είναι σημάδι ενός προβλήματος στα νεύρα από διαβήτη ή ενός προβλήματος στο κυκλοφορικό σύστημα όπως η περιφερική αρτηριακή νόσος.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε αν τα πόδια σας... έλκουν τα κουνούπια

Φοράτε συχνά τακούνια; Δείτε τις ασκήσεις που θα ξεκουράσουν τα πόδια σας!

Πρησμένα πόδια το καλοκαιρι: Πρόληψη σε 7 βήματα

Υποδήματα: 7 τύποι που προκαλούν προβλήματα στα πόδια και την υγεία σας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ