ΥΓΕΙΑ

Φούσκωμα στο στομάχι: Τι να αποφεύγετε

Σε κανέναν δεν αρέσει να νιώθει πως έχει διαρκώς αέρια και φουσκωμένη κοιλιά. Εκτός από τις... άβολες καταστάσεις στις οποίες μπορεί να τον φέρει, το πρήξιμο στην κοιλιά από τα πολλά αέρια προκαλεί πόνο και έντονη δυσφορία.

Φούσκωμα στο στομάχι: Τι να αποφεύγετε

Δείτε ποιες τροφές είναι συνήθως "ένοχες" για το δυσάρεστο φούσκωμα στην κοιλιά:

Μπρόκολο και λάχανο

Ανήκουν στα σταυρανθή λαχανικά, τα οποία περιέχουν ραφινόζη - ένα σάκχαρο που δεν χωνεύεται στο στομάχι παρά μόνον όταν φτάσει στο έντερο, όπου και τα βακτήρια εκεί ξεκινούν τη ζύμωσή του. Αυτή η διαδικασία ωστόσο παράγει φυσικό αέριο, το οποίο θα σας προκαλέσει φούσκωμα.

Όσπρια

Τα φασόλια, οι φακές, η σόγια και τα μπιζέλια είναι τροφές που σχεδόν όλοι γνωρίζουν πως προκαλούν αέρια. Είναι γεμάτα πρωτεΐνη, αλλά περιέχουν επίσης σάκχαρα και ίνες που το σώμα μας δεν μπορεί να απορροφήσει. Έτσι, όταν τα όσπρια φτάσουν στο παχύ έντερο, τα βακτήρια του εντέρου "αναλαμβάνουν δράση" και τα διασπούν. Όπως και με το μπρόκολο και το λάχανο, αυτή η διαδικασία παράγει πολλά αέρια.

Γαλακτοκομικά

Εάν αισθάνεστε έντονο φούσκωμα μετά από την κατανάλωση τυριού ή γάλακτος μπορεί να έχετε δυσανεξία στη λακτόζη (το σάκχαρο που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα), το οποίο σημαίνει ότι το σώμα σας δεν διαθέτει τα απαραίτητα ένζυμα για να τη διασπάσει. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία αερίων στον γαστρεντερικό σωλήνα και κατά συνέπεια φούσκωμα στην κοιλιά.

Μήλα

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, καθώς και σε φρουκτόζη και σορβιτόλη. Αυτά είναι σάκχαρα που βρίσκονται στα φρούτα και τα οποία πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να χωνέψουν. Το αποτέλεσμα; Σωστά μαντέψατε: Πολλά φυσικά αέρια και το αναπόφευκτο συναίσθημα του πρηξίματος στην κοιλιά.

Διαβάστε επίσης:

Σας ενοχλεί η γλουτένη; Δείτε τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε

Προσοχή! Οι συνδυασμοί τροφών που πρέπει να αποφεύγετε πάντα

Μήπως έχετε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Δείτε τα συμπτώματα

Φούσκωμα στο στομάχι: 3 σοβαρές αιτίες πίσω από το αθώο σύμπτωμα