ΥΓΕΙΑ

Ο καθοριστικός ρόλος της βιταμίνης D στην επίτευξη κύησης, σύμφωνα με νέα μελέτη

Τα αποτελέσματα νέων μελετών, αλλά και ο ρόλος της βιταμίνης D στην αντιμετώπιση της γυναικείας υπογονιμότητας ανακοινώθηκαν από τον Δρ. Νικόλαο Πολύζο στην ημερίδα με τίτλο «Προκλήσεις και νέες κατευθύνσεις στην εξωσωματική γονιμοποίηση» που πραγματοποιήθηκε στις 7 & 8 Οκτωβρίου στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα.

Ο καθοριστικός ρόλος της βιταμίνης D στην επίτευξη κύησης, σύμφωνα με νέα μελέτη

Και στις δύο εκδηλώσεις παρουσιάστηκαν κλινικά δεδομένα για τις θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν ανάλογα με το ωοθηκικό απόθεμα των ασθενών καθώς και οι νέες τάσεις σχετικά με την κατηγοριοποίηση των ασθενών ανάλογα με την ανταπόκρισή τους στη θεραπεία.

Επίσης παρουσιάστηκε και μία νέα μελέτη από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, με επικεφαλής τον Δρ. Νικόλαο Π. Πολύζο, Μαιευτήρα-Γυναικολόγο, ειδικευμένο στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση.

Βασικό εύρημα της μελέτης είναι ότι η έλλειψη Βιταμίνης D, σε γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση, μειώνει κατά 40% την πιθανότητα εγκυμοσύνης. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τη μελέτη, η έλλειψη βιταμίνης D, ενδέχεται να έχει αρνητική επίδραση στην εμφύτευση των εμβρύων κατά τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, μέσω υποδοχέων που εντοπίζονται στο ενδομήτριο. Μάλιστα η ανεπάρκεια βιταμίνης D, φαίνεται να συντελεί στη μείωση της πιθανότητας κυήσεως κατά 40%.

«Αντιθέτως, τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D, είτε μέσω της έκθεσης στον ήλιο είτε μέσω της βελτίωσης της διατροφής, ενδέχεται να έχουν ευεργετική επίδραση στις υπογόνιμες γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση» αναφέρει ο Δρ Πολύζος, υπεύθυνος του κλινικού και ερευνητικού προγράμματος της εν λόγω μελέτης.

Ο ίδιος συμπληρώνει, «η μελέτη αυτή ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω διερεύνηση της επίδρασης της Βιταμίνης D στη γυναικεία γονιμότητα. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούμε 2 νέες προοπτικές μελέτες, με συνολικό αριθμό 800 γυναικών. Τα αποτελέσματά τους, σε συνδυασμό με τη διερεύνηση του γενετικού προφίλ των ασθενών, θα βοηθήσουν να κατανοήσουμε τους ακριβείς μηχανισμούς που εμπλέκονται.»

Οι νέες εξελίξεις, οι οποίες τεκμηριώνονται βάση των τελευταίων επιστημονικών δεδομένων, αναδεικνύουν τα μεγάλα βήματα που γίνονται και τις νέες προοπτικές που δημιουργούνται για την αντιμετώπιση της γυναικείας υπογονιμότητας. Συμβάλλουν δε καθοριστικά στην ανακάλυψη καινοτόμων μεθόδων που προσφέρουν ασφαλέστερη, εξατομικευμένη και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα θεραπεία, προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε γυναίκας.

Σχετικά με την MSD

Η MSD (Merck Sharp & Dohme) ξεκίνησε τη λειτουργία της στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2010 απασχολώντας σήμερα περισσότερους από 230 υπαλλήλους. Αποτελεί θυγατρική εταιρεία του πολυεθνικού Ομίλου Merck & Co, με έδρα το New Jersey και παρουσία σε 140 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η εταιρεία λειτουργεί με την ονομασία Merck στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά και με την ονομασία MSD στην Ευρώπη. Η MSD (Merck Sharp & Dohme) είναι η δεύτερη μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρία παγκοσμίως.

Διαβάστε ακόμη:

Καρκίνος ωοθηκών: Ένα ακόμη «όπλο» ενέκρινε η ΕΕ

Η ανεργία σκοτώνει τη γονιμότητα στις γυναίκες