ΥΓΕΙΑ

Το ιδανικό βάρος της γυναίκας στην εγκυμοσύνη (πίνακας)

Τα παραπανίσια κιλά είναι αναπόφευκτα στην εγκυμοσύνη, ποιο είναι όμως το κριτήριο του ιδανικού βάρους για μια γυναίκα που πρόκειται να γίνει σύντομα μαμά;

Το ιδανικό βάρος της γυναίκας στην εγκυμοσύνη (πίνακας)

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ιατρικής και το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτικής και Γυναικολογίας, το επιπλέον βάρος που θα πρέπει να πάρει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξαρτάται από το τρέχον βάρος της (Δείκτης Μάζας Σώματος) αλλά και από το ύψος της.

Κατά μέσο όρο, το επιπρόσθετο βάρος που θα πάρει η γυναίκα στην εγκυμοσύνη θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 11 και 16 κιλών. Όπως είναι φυσικό, μια πιο ψηλή γυναίκα θα βρίσκεται στο ανώτερο όριο αυτής της κλίμακας.

Εάν μια γυναίκα είναι αδύνατη ή βρίσκεται εντός των ορίων του φυσιολογικού Δείκτη Μάζας Σώματος έχει το περιθώριο να πάρει περισσότερα κιλά. Εάν όμως είναι υπέρβαρη ή παχύσαρκη θα πρέπει να πάρει όσο το δυνατόν λιγότερα κιλά.

preg weight

Για τις αθλήτριες και γενικότερα τις γυναίκες που γυμνάζονται συχνά, οι ειδικοί προτείνουν να παίρνουν αρκετά κιλά, επειδή διαθέτουν λίγο σωματικό λίπος και σημαντικές ποσότητες θρεπτικών συστατικών αποθηκευμένες στο σώμα τους. Εάν δεν πάρουν κιλά για να ενισχύσουν αυτά τα αποθέματα, το έμβρυο θα τα αντλεί από τον οργανισμό της μητέρας. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι το μωρό θα λαμβάνει γλυκογόνο από το συκώτι και τους μύες της μητέρας και ασβέστιο από τα οστά της. Το μωρό θα είναι υγιέστατο, ο οργανισμός της μητέρας όμως θα αποδυναμωθεί.

Διαβάστε επίσης:

Ιδανικό βάρος ανάλογα με το ύψος: Δείτε τον αναλυτικό πίνακα
Τι συμβαίνει κατά την εκσπερμάτιση, τη γονιμοποίηση και την εγκυμοσύνη (βίντεο)
Ιδανικό ποσοστό λίπους: Εσείς γνωρίζετε το δικό σας;