ΥΓΕΙΑ

Νοιώθετε συνεχώς φουσκωμένοι; Δείτε πώς θα ανακουφιστείτε

Νιώθετε συνεχώς φουσκωμένοι; Κι όμως υπάρχει τρόπος να νοιώσετε καλύτερα και απαλλαγμένοι από το ενοχλητικό φούσκωμα. Η καθημερινότητά μας είναι αρκετά δύσκολη για τους περισσότερους από εμάς. Διαρκές τρέξιμο για υποχρεώσεις και γρήγορο φαγητό που συνήθως γίνεται στο πόδι.

Νοιώθετε συνεχώς φουσκωμένοι; Δείτε πώς θα ανακουφιστείτε

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να νιώθουμε διαρκώς φουσκωμένοι. Τα άλλοτε αγαπημένα ρούχα μας τώρα στενεύουν λίγο παραπάνω. Το παντελόνι δεν μας κάνει, η ζώνη μας στενεύει και το μόνο που θέλουμε είναι να φορέσουμε κάτι φαρδύ κα άνετο.

Αισθανόμαστε καθημερινά ή τις περισσότερες φορές έντονο φούσκωμα που συνοδεύεται από αέρια και ίσως κάποια συμπτώματα δυσφορίας. Η κατάσταση αυτή οφείλεται σε διαταραχές του εντέρου που επηρεάζεται κυρίως από αλλαγή περιβάλλοντος, από το άγχος και το έντονο στρες.

Μην ανησυχείτε... Παρακάτω μερικές συμβουλές για να επανέλθετε άμεσα:

• Διαμορφώστε το διαιτολόγιό σας. Αποφύγετε τα μεγάλα σε ποσότητες και λιπαρά γεύματα.
• Αποφύγετε τις τροφές που προκαλούν φούσκωμα είναι π.χ η ντομάτα, τα όσπρια, το λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι , τα κρεμμύδια κτλ.
• Μαγειρέψτε τα λαχανικά
• Βάλτε την ήπια άσκηση στη ζωή σας: Το καθημερινό περπάτημα κάνει καλό.
• Πίνετε αρκετό νερό
• Αποφύγετε τα ανθρακούχα ποτά
• Τρώτε συχνά και μικρά γεύματα
• Μην πηγαίνετε για ύπνο αμέσως μετά το φαγητό

Κάποιες φορές όμως που η δυσφορία και το φούσκωμα μετά το φαγητό είναι αφόρητα πολλοί στρέφονται σε φάρμακα, όπως τα αντιόξινα. Τα αντιόξινα είναι φάρμακα που περιέχουν υδροξείδιο του αργιλίου και υδροξείδιο μαγνησίου τα οποία εσφαλμένα χρησιμοποιούνται καθώς εμποδίζουν και καθυστερούν την πέψη, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να παραμένει για περισσότερο διάστημα.

Σε έντονη δυσφορία και φούσκωμα, συνίσταται να χρησιμοποιούνται σκευάσματα που περιέχουν αποκλειστικά και μόνο σιμεθικόνη. Τα εν λόγω σκευάσματα, χρησιμοποιούνται ευρέως για την αντιμετώπιση του φουσκώματος σε πολλές χώρες καθώς έχουν άριστο προφίλ ασφάλειας εφόσον δρουν φυσικά και γρήγορα ( λιγότερο από 15 λεπτά) και δεν απορροφούνται από τον οργανισμό.

Γι' αυτό είναι κατάλληλο για όλες τις πληθυσμιακές ομάδες από 6 ετών (για εγκύους, στη γαλουχία, διαβητικούς και για παιδιά από 6 ετών). Το συγκεκριμένο σκεύασμα, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί με άριστα αποτελέσματα από όσους πάσχουν από δυσκοιλιότητα, ΣΕΕ και από όσους κάνουν χρήση υπακτικών και σπασμολυτικών. Βρίσκεται μόνο στα φαρμακεία και συνιστάται από την Εταιρεία Ιατρικών Σπουδών

Σε περίπτωση που τα συμπτώματα παραμένουν, τότε καλό θα ήταν να απευθυνθείτε στο γιατρό σας.

Κωνσταντίνος Ροζος BSc, MSc, MD, Γαστρεντερολογικό Κέντρο Βούλας, Diplomate American Board of Internal Medicine and Gastroenterogy