ΥΓΕΙΑ

Οι κίνδυνοι για τους "αθλητές του Σαββατοκύριακου"

Τους βλέπουμε Κυριακές και αργίες να κάνουν τζόγκινγκ στα πάρκα και στις λεωφόρους, με τη φόρμα, τα ντιζαϊνάτα sneakers τους και τα ακουστικά στ' αυτιά. Άλλοτε παίζουν τέννις ή σκουός κι άλλοτε ιδρώνουν στα high tech μηχανήματα των γυμναστηρίων, υπό το άτεγκτο βλέμμα του προσωπικού τους προπονητή...

Οι κίνδυνοι για τους "αθλητές του Σαββατοκύριακου"

Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος είναι κοινός: Να "εξιλεωθούν" για την καθιστική ζωή όλης της εβδομάδας και να γίνουν fit, για καλύτερη υγεία πρωτίστως αλλά, ας το παραδεχτούμε, και για καλύτερη εμφάνιση.

Οι 45άρηδες της νέας εποχής ασχολούνται με τον αθλητισμό, όποτε τους το επιτρέπει το βεβαρυμένο τους πρόγραμμα. Και η αλήθεια είναι ότι, το ότι αθλούνται έστω και τότε, είναι θετικό. Όμως πόσο έτοιμο είναι το μυοσκελετικό τους σύστημα να ανταποκριθεί στις αυξημένες καταπονήσεις, που επιβάλλουν τα "σκληρά" αθλήματα, όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το χειμερινό ή το θαλάσσιο σκι και άλλα;

Τι μπορεί να συμβεί

Όπως εξηγεί ο ορθοπαιδικός χειρουργός Δημήτρης Σταματόπουλος, οι "αθλητές του Σαββατοκύριακου" κινδυνεύουν να πάθουν από μια απλή θλάση έως ένα πολύ σοβαρό κάταγμα. Και ο λόγος είναι ότι ουσιαστικά "αναγκάζουν" το σώμα τους να καταναλώσει πολλή ενέργεια μαζεμένη, να κάνει πολύ "έργο" δηλαδή, λόγω υπερβάλλοντος ζήλου.

Οι πιο συχνοί τραυματισμοί, από τους οποίους κιδυνεύουν, είναι:

-κακώσεις γόνατος,

-ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου,

-ρήξη οπίσθιου χιαστού συνδέσμου, -ρήξη έσω ή έξω πλάγιου συνδέσμου,

-ρήξη έσω έξω μηνίσκου - όλες παθήσεις που αντιμετωπίζονται χειρουργικά.

Επιπλέον, πολύ συχνά ταλαιπωρούνται από διαστρέμματα και, όπως εξηγεί ο διακεκριμένος ορθοπαιδικός χειρουργός, τα διαστρέμματα συνίστανται σε διάταση των συνδέσμων μιας άρθρωσης, μέχρι και στην πλήρη ρήξη αυτών και η αντιμετώπιση των περισσότερων γίνεται συντηρητικά.

Οι επίδοξοι πρωταθλητές εμφανίζουν, ακόμη, κακώσεις του ώμου:

-εξάρθρημα γληνοβραχιόνιου.

-εξάρθρημα ακρωμιοκλειδικης αρθρωσης.

-ρήξη μυοτενοντίου πετάλου

-κάταγμα κεφαλής βραχιόνιου, παθήσεις που χρήζουν χειρουργικής αποκατάστασης.

Όσο για τις θλάσεις, αυτές συμβαίνουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό, λόγω του ότι, οι μύες που δεν γυμνάζονται συχνά, χάνουν τη ελαστικότητά τους, με αποτέλεσμα, όταν καλούνται να παράγουν έργο παραπάνω από αυτό που έχουν συνηθίσει, να παθαίνουν ρήξη. "Θλάση, λοιπόν, είναι η ρήξη μυϊκών ινών και, ανάλογα με τη βαρύτητα, αλλάζει και η αντιμετώπισή τους, επισημαίνει ο Δημήτρης Σταματόπουλος και συνεχίζει: "Πολύ συχνά συναντάμε και τα λεγόμενα κατάγματα καταπόνησης. Δηλαδή κατάγματα που δεν φαίνονται στις απλές ακτινογραφίες, παρά μόνο στο σπινθηρογραφήμα των οστών.

Ο λόγος είναι ότι υπάρχει πολύ μικρή λύση της οστικής συνέχειας, λόγω της παρατεταμένης καταπόνησης σε ένα οστό, που δεν έχει μάθει σε τέτοιες συνθήκες. Εξάλλου μόνο σπάνια δεν είναι τα πλήρη κατάγματα της ποδοκνημικής άρθρωσης, καθώς και της πηχεοκαρπικής. Η αντιμετώπιση ποικίλλει από συντηρητική έως και χειρουργική".

Τέλος, όσοι ασκούνται περιστασιακά, ενδέχεται να παρουσιάσουν και τενοντίτιδες. Αυτές συνήθως υπάγονται στα σύνδρομα υπέρχησης, αλλα δεν ειναι σπάνιες και στους περιστασιακούς αθλητές.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι, παρόλους τους κινδύνους που ελλοχεύουν, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα αγαπημένα μας σπορ και συστήνουν:

- Να κάνουμε γενικές εξετάσεις αίματος καθώς και πλήρη καρδιολογικό έλεγχο, πριν αρχίσουμε να "οργώνουμε" τα γήπεδα.

- Να ασκούμε τα αγαπημένα μας αθλήματα με μεγαλύτερη συχνότητα, όχι για να μην κατηγορηθούμε ως "αθλητές του Σαββατοκύριακου", αλλά για να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε αυτό το αυξημένο έργο χωρίς τραυματισμούς.

- Να κάνουμε διατάσεις. Πριν και μετά την αθλητική δραστηριότητα να επιδιώκουμε καταρχάς σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας στους μύες ενεργητικά και παθητικά και εν συνέχεια να κάνουμε διατάσεις, δηλαδή να φέρουμε την ανάλογη μυϊκή ομάδα σε τάση (τράβηγμα), κρατώντας για περίπου 20" και επαναλαμβάνοντας 4-5 φορές. Με τον τρόπο αυτό προλαμβάνουμε τους μυϊκούς τραυματισμούς, διότι με τις διατασεις ο μυς αποκτά μεγαλύτερη ελαστικότητα, κινητικότητα, αντοχή.

- Να προσέχουμε τι τρώμε. Σωστή διατροφή και πολλά, μικρά γεύματα, με το τελευταίο 3 ώρες πριν από την αθλητική δραστηριότητα.

- Να μην περιμένουμε από τις πρώτες μέρες να αγγίξουμε τα όρια του πρωταθλητισμού.

Διαβάστε ακόμη:

Στραμπούληγμα ή κάταγμα αστραγάλου; Δείτε τις διαφορές

Τι είναι ο πρηνισμός και πώς διαλέγουμε αθλητικά παπούτσια