ΥΓΕΙΑ

Δείτε αν σας λείπει ύπνος με το τεστ των 59'' (βίντεο)

Η στέρηση ύπνου έχει εξελιχθεί σε επιδημία στις σύγχρονες κοινωνίες, προκαλώντας ή επιδεινώνοντας μια σειρά από ασθένειες, σύμφωνα με τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Δείτε αν σας λείπει ύπνος με το τεστ των 59'' (βίντεο)

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν διαταραχές ύπνου, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε μια σειρά από δευτερογενείς παθήσεις, όπως η έλλειψη συγκέντρωσης, η απώλεια μνήμης, ακόμη και ο πρόωρος θάνατος!

Σύμφωνα με το αμερικανικό Ίδρυμα Ύπνου, ένας μέσος ενήλικας χρειάζεται περίπου επτά έως οκτώ ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι κοιμούνται μόνο το 60% των συνιστώμενων αυτών ωρών.

Ο Richard Wiseman, καθηγητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Hertfordshire, στην Αγγλία, σχεδίασε ένα τεστ για να βοηθήσει τους ανθρώπους να καταλάβουν αν έχουν κοιμηθεί αρκετά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Η μακροχρόνια στέρηση ύπνου σχετίζεται με την κακή συγκέντρωση, την αύξηση του σωματικού βάρους, τα προβλήματα στην καρδιά και τον πρόωρο θάνατο, γι 'αυτό είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι να κοιμούνται επαρκώς», επισημαίνει ο Wiseman, ο οποίος είναι επίσης ο συγγραφέας του βιβλίου "Night School: Wake Up to the Power of Sleep".

Με ένα βίντεο που δημιούργησε ο ίδιος και το οποίο μπορείτε να δείτε παρακάτω, ο Wiseman μπορεί να σας αποκαλύψει μέσα σε 59 δευτερόλεπτα, αν σας λείπει ύπνος. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να παρατηρήσετε προσεκτικά την εικόνα που θα σας δείξει και να επισημάνετε τις αλλαγές που συμβαίνουν σε αυτή.

Διαβάστε επίσης:

Τo tablet στο κρεβάτι καταστρέφει τον ύπνο

Τι να κάνετε για να μην ροχαλίζετε

Πιείτε καφέ για καλύτερο... ύπνο!

Η κακή ποιότητα ύπνου αυξάνει την πιθανότητα εκδήλωσης άνοιας